De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, september 25, 2004
Nederland 3 duikt in verkiezingsgewoel
Ik had het even over het hoofd gezien, maar vanavond zijn er twee uitzendingen op Nederland 3 waarin de Amerikaanse verkiezingen centraal staan. Om 22.22 uur is de eerste aflevering van de nieuwe talkshow Nova New York, waarin Twan Huys vanuit New York zich gigantisch onder de tafel zal laten lullen door de extreem-rechtse fles zoutzuur Ann Coulter. Daar moet echt iedereen naar gaan kijken, het kan niet anders dan vuurwerk komen. Voor liefhebbers van nuance en feitelijke werkelijkheid is op Nederland 1 Inspector Lynley. Weliswaar een helemaal verzonnen detectiveserie, maar die speelt zich an in een wereld die we nog herkennen en niet in de fantasiewereld van Coulter.
Om 23.12 uur voeren Levi en Sadeghi zichzelf op als lobbyisten voor president Bush in De Lobbyisten. In zes afleveringen zullen zij proberen de neuzen in Nederland dezelfde kant op te krijgen: Bush verdient een tweede termijn. De vraag is of zij tegen het verbale geweld van Coulter in de uitzending ervoor op kunnen (ik vrees het ergste). De insteek is aardig, want waarschijnlijk is een meerderheid van de Nederlanders voor John Kerry (daarover meer in Nova New York).



Kopen dat boek: Bush is dom
Frans Verhagen, Amerikadeskundige en hoofdredacteur van Amerika.nl heeft een nieuw boek uit: Bush is dom en 37 andere clichés over Amerika. Het is een boek dat ik iedereen kan aanraden, want Verhagen weet op zeer toegankelijke wijze waar nodig de vooroordelen die veel van ons over Amerika en de Amerikanen hebben door te prikken of waar dat nodig is, juist te bevestigen dan wel te nuanceren. En nuanceren is vaak hard nodig bij vooroordelen. Hij behandelt zaken als Amerikanen zijn oppervlakkig (echt niet), Amerikanen zijn geloofsgekken (zit wel wat in), Amerikanen zijn workaholics (reken maar) tot Bush is dom (Verhagen vindt van niet en daar heeft hij nog goede argumenten voor ook).
Ik mag het graag oneens zijn met Verhagen. Vooral in zijn politieke weblog op zijn site provoceert hij er soms nog wel eens lustig op los en hij slaat daarbij volgens mij soms de plank flink mis. Maar hij zet de lezer vaak ook aan het denken, net zoals bij dit nieuwe boek. Ik krijg geen percentage van elk boek dat dankzij deze korte recensie extra wordt verkocht, maar iedereen die van plan is de verkiezingen goed geïnformeerd te volgen zou "Bush is dom" moeten kopen. Voor het broodnodige perspectief. Het boek is verschenen bij uitgeverij Het Spectrum en kost maar 9,95 euro.
Maar ik heb natuurlijk ook wat te zeuren. Verhagen doet er goed aan om de eerste keer dat hij zijn redacteur tegenkomt, die eens een goede schop onder zijn kont te geven. Die heeft namelijk een paar keer flink zitten slapen. (Nu kan ik even laten zien dat ik het boek goed gelezen heb:) Op pagina 40 staat: "De Kerk offerde een intens geloof met een levendig gevoel van mystiek." Zo'n vies anglicisme als offerde zou ik niet hebben laten staan. Verder figureert er ene Russ Limbaugh, die toch echt Rush Limbaugh heet. Hetzelfde geldt voor Jeffrey Dohmer (moet zijn: Dahmer) en Beavis & Budhead (Beavis & Butthead). En Amerika kan zichzelf niet op de rug kloppen maar volgens mij op de borst (p.151) en schuttersputters: zijn dat golfclubs voor wapenbezitters? Ik ben eindredacteur, dus voorgoed verpest (hoewel ik me aan moet leren ook de inhoudsopgave te lezen, want cliché 32 aldaar rept over "Amerkikanen").
Maar zelfs met deze schoonheidsfoutjes blijft het boek goed en een aanrader. Hoewel ik toch vind dat Bush normaal gesproken Florida niet had mogen winnen, niet vanwege de gaatjes in de stembiljetten maar vanwege de grote hoeveelheid inwoners van de staat die al ruim voor de verkiezingen onrechtmatig van hun stemrecht waren ontdaan. Maar dat is mijn mening, een van de vele.



Het nieuwe kabinet-Kerry
het grote natte-vingerwerk is weer aan de gang. Journalisten zijn al driftig aan het uitzoeken wie de nieuwe ministers en andere hoge functionarissen worden van John Kerry, mocht hij het tot president schoppen. USA Today heeft al een hele lijst met namen klaar, helemaal zelf bij elkaar gefantaseerd.
Bij elk departement worden zoveel namen genoemd, dat de kans dat een van hen het wordt natuurlijk aardig is.
De leukste gokken:
Voor buitenlandse zaken: Richard Holbrooke (voormalig VN ambassadeur), senator Joe Biden
Defensie: oud-generaal Wesley Clark (hij denkt dus zelf van niet), oud-generaal Merrill McPeak, voormalig senator Gary Hart, voormalig senator Warren Rudman, Republikeinse senatoren John Warner en John McCain
Justitie: Jamie Gorelick (oud-Clinton kabinet), gouverneurs Jennifer Granholm en Janet Napolitano, senator Joe Lieberman
De rest staat hier.



Potentieel veel jonge stemmers dit jaar
Jongeren registreren zich massaal om op 2 november te kunnen gaan stemmen. Vooral in swing states kunnen deze stemmers veel gaan uitmaken: in Michigan hebben 100.000 nieuwe kiezers zich geregistreerd en in Wisconsin zelfs meer.
Maar tegelijkertijd blijkt dat de nieuwe stemmers hun naam als swing voter waar maken. Uit peilingen blijkt dat veel van hen (zo'n 19 procent) in de afgelopen maanden al één of meer keer van mening is veranderd. Dus het zal bij velen van hen waarschijnlijk tot het laatst onduidelijk zijn op wie zij gaan stemmen. Moeilijk voor de kandidaten om deze jongeren over te halen. Maar jongerenorganisaties en popzenders zijn druk in de weer om meer jongeren geregistreerd te krijgen.
Dat ze zich überhaupt registreren is al bijzonder, want jongeren staan bekend om hun lage opkomst als het er op aan komt daadwerkelijk naar de stembus te gaan.



Rechter laakt regelgeving FEC
Soms leveren gerechtelijke uitspraken meer onduidelijkheid op dan dat ze inzicht opleveren. U.S. district judge Colleen Kollar-Kotelly heeft de campagnefinacieringsregels van de Federal Election Commssion afgekeurd en eist zwaardere beperkingen op de grote geldbedragen die in de campagnes en eromheen rondzwerven. Maar dat zijn eisen voor de langere termijn. De rechter liet zich niet uit over hoe de huidige situatie opgelost zou moeten worden. Ze stelde in ieder geval geen nieuwe regels op (ze draaide wel een paar belangrijke regels terug. Zie hier). De Democraten en Republikeinen gaan er van uit dat de huidige regels gewoon blijven bestaan voor deze verkiezingscampagne. De rechter blokkeerde namelijk niet de mogelijkheid van de FEC om de regels uit te voeren terwijl men aan nieuwe regels werkt.
Lekker vaag allemaal en hoe de uitspraak de wereld in werd geholpen getuigde ook al niet van duidelijkheid: die stond namelijk op een website van justitie en moest maar "ontdekt" worden door de belanghebbende partijen.
Volgens een waakhondgroep betekent de uitspraak dat men beter moet kijken naar de wet die door het Congres is aangenomen en niet naar de regeltjes die dankzij misinterpretatie door de FEC zijn opgesteld. Daar kon die waakhond wel eens gelijk in hebben.



Spotjes voor zwarten
De Democratische groep The Media Fund heeft nieuwe spotjes uit, gericht op de zwarte kiezers. De spotjes hebben een sterke tekst. Eén begint met "Bush has a plan for America. But you're not part of it," en de andere: "Bush said prosperity was right around the corner, but he wasn't talking about the corners in your neighborhood."
De spotjes zijn voor de swing states Florida, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin en kosten ongeveer 5 miljoen dollar (niet om te maken, maar om uit te zenden natuurlijk). De Republikeinen vinden dat ze verdeeldheid zaaien en ongegrond zijn. Geen verrassing hier dus.



Lachen om het circus
"It looks like President Bush and John Kerry have agreed on three debates. Kerry wanted more but Bush said no; he thought three was a good even number." --Jay Leno
"President Bush gave a speech at the United Nations. I don't want to say it was a hostile crowd, but they had Bush stand behind a screen made of chicken wire." --Jay Leno
"At one point, Bush said, 'We are determined to destroy terror networks wherever they operate.' Although by 'terror network,' it's not clear if he meant al Qaeda or CBS." --Jay Leno
"Bad times over at CBS news. They are getting a ton of heat over these phony documents that allege President Bush loafed through the National Guard. Turns out they weren’t even really documents – just photocopies from a Kinko’s in Texas. Very embarrassing for CBS News. This is a network that has three CSIs, and nobody investigated this?" --Jimmy Kimmel
"There are rumors that Dan Rather could lose his job over this. Wouldn't that be ironic? Another American losing his job due to President Bush!" --Jay Leno
"Ralph Nader's campaign officials say that he is on the ballot in 29 states. Twenty-nine states. Thirty-one states if you count hopelessness and delusion." --Jay Leno
"Saddam Hussein is depressed but defiant and still claims that he's the Constitutionally elected president of his country. So basically, he's the Iraqi Al Gore." --Jay Leno



vrijdag, september 24, 2004
Meer debatregels: volledige controle gewenst
De regelopstellers van de debatten, de beide campagnes dus, willen het zaakje nog verder dicht timmeren door zelfs van de vragenstellers te eisen dat zij een verklaring tekenen dat zij de regels die zijn opgesteld (32 pagina's bij elkaar) accepteren.
Dat heeft tot protesten geleid bij verschillende journalisten, die zo'n dwangbuis journalistiek onethisch vinden. Alan Schroeder, professor van Northeastern University in Boston en schrijver van het boek Presidential Debates: Forty Years of High-Risk TV,vindt het belachelijk: "These are journalists doing a service to their country. They cover these guys. How can they climb into bed with them?"
Maar het lijkt de verzinners van de debatregels een beetje naar de bol gestegen. In de laatste voorwaarde in het regeldocument staat dat mochten de ondervragers niet willen tekenen, de campagnes op zoek naar een andere journalist kunnen gaan die de verklaring wel wil tekenen.
Oorspronkelijk wilden de regelgevers ook dat de organisator van de debatten, de Commission on Presidential Debates, de overeenkomst ook zou tekenen. Maar dat heeft de commissie geweigerd, omdat ze allereerst wil wachten op de uitslagen van de opiniepeilingen van vrijdag, om te zien of er nog een andere kandidaat recht heeft om mee te debatteren (een zeer academische insteek, overigens, want er is geen significante derde kandidaat). De beide campagnes hebben besloten om daarom van die voorwaarde af te zien.
Het lijkt erop dat de kandidaatsdebatten steeds meer de kant op gaan van de partijconventies: steeds meer voorgekauwd, steeds minder aan het toeval overgelaten, steeds meer folklore, steeds meer ceremonie. Dat is jammer, vooral voor het Amerikaanse volk.



Eerste twee stemmen in Iowa uitgebracht
In Iowa heeft John Kerry zijn eerste twee stemmen voor de nationale verkiezingen binnen. Of dat een goed teken is zullen we pas op 2 november weten, want echt representatief kunnen de stemmen van twee jonge inwoners in Polk County niet zijn, zeker niet omdat ze op speciaal verzoek van de Democratische partij van Iowa waren komen stemmen.
Zij brachten hun stem via absentee ballot uit en vertelden na afloop dat zij op Kerry hadden gestemd . Welk een verrassing. Absentee ballots zijn erg populair dit jaar en omdat ze van tevoren worden aangevraagd en uitgebracht kunnen ze al snel enig gewicht in de schaal leggen. Als je op verkiezingsdag niet in stat bent om te stemmen, dan kun je dat via een absentee ballot doen. In Polk County alleen werden al 32.600 absentee ballots aangevraagd en in Linn County, de op een na grootste, 17.000. Aanvragen kan nog steeds maar deze cijfers komen nu al in de buurt van het totaal aan absentee ballots in Iowa in 2000. Beide partijen willen graag dat kiezers al van tevoren hun stem uitbrengen. Nu hebben ze er nog een beetje invloed op, op 2 november hebben mensen wel eens net geen zin of zijn er onvoorziene omstandigheden waardoor een stem verloren kan gaan (file, hoofdpijn, date). In Iowa leverde in 2000 het vroege stemmen de winst op voor Al Gore. Op verkiezingsdag stemden meer mensen op George W. Bush, maar omdat er meer absentee ballots waren uitgebracht op Gore won hij de staat met net iets meer dan 4000 stemmen verschil.



Bush weer naar ranch
Waar beter kan president Bush het eerste debat (30 september in Miami) voorbereiden dan op zijn ranch in Crawford, Texas? Inderdaad, het antwoord op deze overigens rhetorische vraag is: nergens.Dit weekend strijkt hij met zijn voorbereidingsteam neer op zijn ranch en daar zullen zijn medewerkers Bush drillen zodat hij de antwoorden op alle mogelijke vragen ondersteboven hangend achterstevoren kan boeren.
Ook Kerry zal tijd vrij nemen uit zijn campagne om zich goed voor te bereiden op de eerste van de drie debatten.



Kerry reageert op speldenprik Bush
Het Bush-team kwam deze week met een tv-spotje waarin de draak werd gestoken met John Kerry, de favoriete bezigheid van de Republikeinen. Het spotje toonde beelden van John Kerry op zijn surfplank en daarbij de bewering dat Kerry's meningen veranderen "whichever way the wind blows." Daar kon Kerry dus niet de lol van inzien en hij kwam in 24 uur met een reactie:
"One thousand U.S. casualties. Two Americans beheaded just this week. The Pentagon admits terrorists are pouring into Iraq. In the face of the Iraq quagmire, George Bush's answer is to run a juvenile and tasteless attack ad. John Kerry has a plan for success. Get allies involved. Speed up the training of Iraqis. Take essential steps to get a free election next year. On Iraq, it's time for a new direction."
"I'm John Kerry and I approve this message."
Iets meer lol in het spotje had het geen kwaad gedaan, denk ik.



Kerry trekt spotjes terug
De Kerry-campagne moet wat spaarzamer omgaan met zijn geld en heeft in Arizona, Arkansas, Louisiana en Missouri een aantal tv-spotjes ingetrokken. Bush won vier jaar geleden alle vier die staten, maar in een aantal van deze staten is Kerry allesbehalve kansloos. In een aantal andere staten die naar de Republikeinse kandidaat neigen blijft Kerry met volle financiële kracht in de aanval, zoals Ohio, Florida, Colorado en Nevada. Maar het terugtrekken van spotjes is meestal geen goed teken. Het team van Kerry is waarschijnlijk druk op zoek naar de enige juiste strategie om president Bush te verslaan. Maar of ze die al gevonden hebben is onduidelijk.
De spotjes hadden in de eerste week van oktober uit moeten gaan, maar dat gaat niet door, net zoals die voor de tweede week van oktober waarschijnlijk.



Nader niet in Oregon
Terwijl het bij president Bush en John Kerry gaat om de kiezers in de swing states, gaat het bij Ralph Nader voorlopig om het überhaupt op de kieslijst terecht komen. Nader heeft alweer een tegenslag mogen incasseren, ditmaal in Oregon. Tweemaal probeerde Nader al in die staat verkiesbaar te raken en tweemaal is het hem niet gelukt. Ook hier stond de rechter zijn toelating tot de verkiezingen in de weg. Het Supreme Court volgde de redenering van de Secretary of State van Oregon Bill Bradbury (een Democraat), die tot de slotsom was gekomen dat Nader 218 handtekeningen tekort kwam (van de 15.306 die nodig waren) om toegelaten te worden tot het stembiljet. Ook al was dit een ongeschreven regel, volgens het hoogste hof in Oregon was die toch geldig.
Nader zal nu in beroep gaan bij het eindpunt in de ketting van beroepsmogelijkheden: het Amerikaanse hooggerechtshof.



Peilgeil in Amerika en de staten
Drie procent verschil is er nog maar tussen president Bush en John Kerry in de opiniepeiling van NBC en de Wall Street Journal. Dat is niet veel, aangezien de foutmarge plus of min drie is. Bush gaat nog aan de leiding met 48 procent tegen 45 procent. Nader staat op 2 procent.
Interessanter zijn natuurlijk de peilingen in de staten, want alleen zij zijn een indicatie over de winst- en verlieskansen van de kandidaten.
Arkansas is interessant, want die telt als swing state. In 2000 won Bush met 5,4 procent verschil van Al Gore. Bush staat ook nu weer voor, maar wederom met 48 tegen 45 procent, ditmaal met een foutmarge van plus of min 4 procent.
Een peiling uit California is dan weer minder interessant. Er moet een wonder gebeuren wil president Bush hier winnen (maar dat is natuurlijk niet uitgesloten). Voorlopig voldoet de uitslag netjes aan de norm: Kerry staat met 53 tegen 40 procent ruim voor op Bush. Nader staat maar op 2 procent, in een staat waar hij het op papier toch aardig zou kunnen doen. Doet Nader niet mee, dan wordt de voorsprong voor Kerry alleen maar groter: 55-40.
Ook in swing state Iowa is weer gepeild, gelukkig met weer andere percentages dan die van een andere peiling eergisteren. Bush leidt hier met 47 tegen 45 procent, met Nader op 3. Doet Nader niet mee in Iowa dan is het verschil nog maar 1 procent: 47-46 voor Bush. Met een foutmarge van plus of min vier heet dat "too close to call."
In North Carolina, thuisstaat van Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap John Edwards, lijkt Bush ook de leiding niet uit handen te geven: 49 tegen 44 procent voor Kerry. Maar met een foutmarge van plus of min vier zal ook hier Kerry de moed nog niet opgegeven hebben.



Lachen om het circus
"We begin tonight with a simple, indisputable fact: as a young man, President George W. Bush benefited from family connections to get a place in the Texas Air National Guard, thus avoiding service in Vietnam. As you would guess, this has led to calls for the resignation of Dan Rather." --Jon Stewart
"President Bush addressed the United Nations General Assembly, defending the invasion of Iraq and promising that America will spend more on foreign aid. Bush opened the speech by saying, 'Every country gets a free car! Zimbabwe gets a car! Argentina gets a free car! Poland gets a free car!"' --Drew Carey
"The President opened by declaring a victory in the 'War on Rather.'" --Drew Carey
"Bush pointed to positive signs in Iraq, like how the economy is taking off, thanks to a booming car bomb business." --Drew Carey
"I'm sure you’ve all heard about the troubles at CBS, which stands for Can't Back Story, by the way." --Jay Leno
"At his big press conference, John Kerry introduced his four-point plan for Iraq. That was one point for each of his positions." --Jay Leno
"In politics, the candidates keep making new demands for the debates. Hey, how about two new candidates and no debates?" --Drew Carey
"They say John Kerry has already begun preparing for the debates. He's thinking of starting off by having his wife buy everyone in the audience a new car." --Jay Leno
"The vice presidential candidates will debate for 90 minutes, those are the guidelines. ... They'll debate for 90 minutes or until someone's heart gives out." --David Letterman
"Even though President Bush is leading in the polls, they say John Kerry's greatest strength is that, when he's under pressure, he can turn things around. No kidding. Sometimes he does it in the same sentence." --Jay Leno
"It's been reported that in his recent speeches, John Kerry has been talking about religion and God. Apparently, Kerry keeps saying, 'Oh my God, I'm going to lose!'" --Conan O'Brien



donderdag, september 23, 2004
Elke ademstoot vastgelegd in contract voor debatten
32. Zoveel pagina's zijn er nodig om de drie presidentskandidaatsdebatten en dat ene debat voor de vice-presidentskandidaten vast te leggen. Te verankeren. In beton te storten. Dicht te timmeren. Het is nu al duidelijk: president Bush heeft de debatten al gewonnen. Daar hoeven de kandidaten niet meer voor op te koemn dagen. Elke handbeweging, elke knikkende knie, elke vraag maar veel erger, elk antwoord staat vast, of is voor te bereiden. James Baker voor president Bush en Vernon Jordan voor John Kerry hebben een dikke zwarte stift gepakt, het woordenboek opengeslagen en zijn aan het krassen gegaan. Spontaniteit. Kraskraskras. Reageren. Kraskraskras. Discussie. Kraskraskras. Debat. Kraskraskraskras. Dat was ik zelf, die laatste keer.
Ik vermoed dat de Democraten, in hun aandrang om toch maar drie debatten tussen Kerry en Bush eruit te slepen, hebben toegstaan dat de Republikeinen op hun beurt hebben gezorgd dat uit alle debatten de lont is gehaald. Want: hoe kan John Kerry het debat winnen? Door de argumenten van Bush onderuit te halen, door beter te argumenteren. Allemaal niet mogelijk. Het is de kandidaten niet toegestaan om elkaar toe te spreken en in debat nummer twee mogen de vragenstellers uit het publiek niet met een vervolgvraag komen.
Tijdens het geven van de antwoorden mogen geen shots gemaakt worden van het publiek (ze zouden eens afkeurend met hun hoofd kunnen schudden), hetzelfde geldt voor het tonen van de andere kandidaat tijdens een antwoord van de ene. Aan het begin van elke debat moeten de tegenstanders elkaar de hand schudden, maar verder moeten ze van elkaar afblijven. Bush en Kerry krijgen een beperkte ruimte waarin ze vrij mogen bewegen, ver van de andere kandidaat vandaan (Daar gaat de eerste debatwinst die Kerry in gedachten had: op Bush aflopen, even door de knieën (zo groot is de president niet), en dan een grote knuffel onder de tekst "I love you, man").
Maar goed, debat nummer twee, de townhall meeting, gaat gewoon door en Bush mag blij zijn dat Bill Clinton niet de Democratische kandidaat is, want hij beheerste het format als werkelijk geen ander. Hoe Kerry het gaat doen weten we binnenkort. Het eerste debat gaat overigens over het buitenlands beleid en is in de traditionele debatvorm: twee kandidaten, één vragensteller, precies de antwoorden die de kandidaten willen geven, ook als de relevante vraag niet wordt gesteld.
Maar ga ik kijken? Absoluut. Ik ben er van overtuigd dat Bush, wiens paladijnen de voorwaarden ongeveer hebben gedicteerd, precies weet hoe hij het beste uit het debat kan halen. Ik reken op een aantal briljant ingepaste aanvallen op zijn opponent, en ook de flipflops zullen niet ontbreken.
Kerry is de beste debater, maar of hij, net als Al Gore vier jaar geleden, al zijn kennis aan het volk tentoon spreidt, is nog maar de vraag, want dat viel niet altijd goed bij de kijker: die kreeg medelijden met de goedbedoelde onkunde van Bush. Kerry zal een aantal aanvallen die de Republikeinen al maandenlang op hem hebben losgelaten moeten neutraliseren en daarna nog laten zien dat hij wat te melden heeft.
Dat kan allemaal uitstekend slagen of mislukken. Het blijft spannend om die woordenstrijd te zien. Zelfs om drie uur 's nachts.
Dus: 30 september, 8 oktober en 13 oktober zijn de debatten van Kerry en Bush. Op 5 oktober ontmoet John Edwards vice-president Dick "het zonnetje in huis" Cheney.

Tim Overdiek had gisteren al een column over de voorgekookte debatten. Is hij me te snel af. Bah;^)



Misbruik absentee ballots gevreesd
Verkiezingsofficials in het hele land hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de activiteiten van beide grote partijen om zoveel mogelijk absentee ballots opgestuurd te krijgen. Absentee ballots zijn stembiljetten die opgestuurd worden aan mensen die op de verkiezingsdag niet naar het stembureau kunnen komen. Maar volgens de officials wordt het systeem misbruikt door de Democraten en Republikeinen. Die willen zo graag zekere stemmen voor hun kandidaat dat ze kiezers helpen met het aanvragen en zelfs met het invullen van de absentee ballots. Het kiezen vindt dan plaats buiten het stemhokje en dus buiten de controle van de medewerkers van het stembureau. Als er weer spannende verkiezingen zijn zoals vier jaar geleden, dan ligt fraude met die afwezigheidsbiljetten op de loer. In de afgelopen vier jaar zijn na verkiezingen in minstens 15 staten rechtszaken wegens verkiezingsfraude gehouden. Die hadden allemaal met absentee voting te maken.



De campagneteams: wie doet wat?
Even een overzichtje van wie wat doet in de campagnes van de Democraten en Republikeinen:

George W. Bush
Campagneleider: Karl Rove
Klankbord: Karen Hughes
Strateeg/peiler: Matt Dowd
Tv-spotjesmaker: Mark McKinnon
Campagnevoorzitter: Marc Racicot (spreek uit "Rasco")
Fondsenwerver: Mercer Reynolds

John Kerry
Campagneleider: Beth Cahill
Klankbord: Cam Kerry, Teresa Heinz Kerry
Strateeg/peiler: Tom Kiley, Mark Mellman
Tv-spotjesmaker: Bob Shrum
Campagnevoorzitter: Jeanne Shaheen
Fondsenwerver: Bob Farmer



Vissen in de koektrommel
Specialistische tijdschriften krijgen ook interviewtijd met de kandidaten, want specifieke groepen die de tijdschriften lezen kunnen interessante kiezersblokken zijn. Dus staan president Bush en John Kerry met een interview in het prachtblad Field & Stream, dat jagers en vissers als abonnees heeft. Op de vraag: waarom zouden jagers en vissers op u stemmen geven zij als volgt antwoord:
Bush: "One, I'm a sportsman. I love to hunt and fish. I love to fish more than I love to hunt, but I like bird hunting. So I understand what it means to be a fisherman and a hunter. I know that habitat matters, and that you can't have good hunting unless you've got game that is able to thrive because of where they live."
Kerry: "I think sportsmen should vote for me because I understand the ethic of sportsmen. I hunt and fish and climb mountains -- I've been an outdoors person all my life and have an enormous respect for our relationship to the balance that's necessary to preserve that enjoyment. It takes conservation, it takes effort. There are a lot of things that aren't being funded that threaten the long-term enjoyment of sportsmen -- whether it's hunting or fishing."
Stem op mij, want ik jaag en ik vis. Daar schieten de 10 miljoen lezers van Field & Stream dus niets mee op.
Laura Bush en Teresa Heinz Kerry werden ingezet voor een koekjesbakwedstrijd georganiseerd door het tijdschrift Family Circle. Republikeinse Oatmeal-Chocolate Chunk Cookies tegen de Democratische Pumpkin Spice Cookies. Wie bakt ze het bruinst? Uitslag in het oktobernummer van het blad.



Bundeltje blogs
Een handige en uitgebreide verzamelplaats van alle politieke weblogs, geordend en wel, is hier te vinden.



Wie gaat dat betalen?
In de Los Angeles Times een artikel over wat de kansen zijn van president Bush om zijn campagneplannen uit te voeren in zijn tweede termijn. Het zal lastig worden, zeker wanneer hij van plan is om de belastingverlaging permanent te maken: dat levert volgens sommige analisten de schatkist namelijk 1 biljoen dollar minder inkomsten op tussen 2005 en 2014. En dan zijn door de tekorten de andere plannen niet uit te voeren, of alleen maar in zeer uitgeklede vorm.
Bush zegt vijf jaar nodig te hebben voor het halveren van het budgettekort. Doel is dus een tekort van 260 miljard dollar in 2009. Volgens het onpartijdige Congressional Budget Office is dat niet te halen zonder wijziging van de huidige belastingmaatregelen en uitgavenbeleid. Zij houden het dan op 312 miljard tekort in 2009.
Een intern memo van het Office of Management en Budget, dat dit jaar uitlekte, laat zien dat er plannen zijn om op binnenlands beleid te gaan bezuinigen, bijvoorbeeld op onderwijs (2,6 procent in fiscaal jaar 2006), veteranenzaken (3,1 procent) en op milieubescherming (Environmental Protection Agency: 1,9 procent). Volgens de OMB zegt het memo niet veel over het uiteindelijke budget, maar de betreffende beleidsterreinen en percentages zeggen volgens de Democraten genoeg.
Een ander probleemgebied voor Bush zal Social Security worden. Bush wil daar wijzigingen in aanbrengen, maar waarschijnlijk krijgt hij daar de kans niet voor vanwege de geplande permanente belastingverlaging. Bovendien is de verwachting dat er in 2019 meer geld van Social Security uitbetaald moet gaan worden (de grijze golf gaat dan met pensioen) dan dat er aan Social Security-premies binnenkomt. Een overgang naar een nieuw systeem kan in tien jaar 1,5 biljoen dollar gaan kosten.
Meer hier.



Lachen om het circus
"In a fiery speech at New York University, John Kerry lashed out at President Bush. Kerry said, 'By one count, the president offered 23 different rationales for this war.' And Kerry was furious; he's got twice as many as that!" --Jay Leno
"Did you know John Kerry is going to be appearing on 'Dr. Phil' next week? Is that how bad his campaign is going? He needs grief counseling now?" --Jay Leno
"What happened to John Edwards? You know, I thought you weren't supposed to go into your secret location until after you're vice president!" --Jay Leno
"President Bush still continuing to lead in the polls. In fact when John Kerry was told the latest poll numbers, he called President Clinton again. Not for advice, just to make sure he had his vote. 'You're still with me right?'" --Jay Leno
"Bush and Kerry are still arguing over the details of the debates. Here's what I'd like to see: Can they get the orchestra from the Emmy Awards for the debates? So when a candidate starts going on and on ... just play that song until they shut up." --Jay Leno
"A Bush administration official told Congress yesterday that the war in Iraq could cost 60 billion dollars. Yeah, President Bush said he plans to pay for it with a video series called, 'Prison Guards Gone Wild.'" --Conan O'Brien
Bush and Kerry have agreed to three debates. The first debate will cover the 1960's, the second debate will cover the early 70's -- and in the third debate, if there's time, they will cover some topical issues. --Jay Leno
The first debate will actually take place in Miami, Florida. Boy, first all those hurricanes! And now Bush and Kerry are going to go there. Haven't these people suffered enough?! --Jay Leno
President Bush spoke to the United Nations today. The bad news -- the nations are united against us. --Jay Leno
This morning, President Bush spoke to the United Nations. A little later, John Kerry spoke at a live press conference that was seen around the world. And then Ralph Nader spoke to some people who were having lunch next to him at the International House of Pancakes. --Jay Leno



woensdag, september 22, 2004
Nader geweerd in New Mexico en Arkansas, toegelaten in Maryland
Het is onafhankelijke kandidaat Ralph Nader niet gelukt om op het stembiljet te komen in New Mexico en Arkansas. Rechters in die staten weerden Nader van de biljetten. Maar in Maryland heeft Nader wel resultaat geboekt en is hij verkiesbaar.
In New Mexico werd hij als onafhankelijke kandidaat geweerd omdat hij in andere staten als kandidaat van verschillende derde partijen op de lijst staat. In Arkansas ontdekte de rechter dat meer dan 1200 mensen die hun handtekening voor Nader hadden gezet , vergeten waren om hem als hun kandidaat aan te wijzen. Een technische reden dus voor de weigering. Flauw. Nader zegt in beide staten in beroep te gaan.
Nader is nu in 37 staten officieel kandidaat. In nog zeven staten lopen rechtszaken.



Peilgeil in Amerika en in 9 staten
Even kort wat tussenstanden:
Landelijk: Bush: 49%, Kerry: 45, Nader: 1 (George Washington University)
Iowa: Bush: 50%, Kerry: 44, Nader: 2
Michigan: Kerry: 48%, Bush: 44, Nader: 2
Minnesota: Kerry: 46%, Bush: 44, Nader: 1
New Mexico: Bush: 47%, Kerry: 43, Nader: 2
New Jersey: Bush: 48%, Kerry: 48, Nader: 2
Ohio: Bush: 54%, Kerry: 43, Nader: 1
Oregon: Bush: 47%, Kerry: 43, Nader: 1 (Mason-Dixon)
Oregon: Kerry: 51%, Bush: 44 (Research 2000)
Pennsylvania: Kerry: 45%, Bush: 44, Nader: 1
Wisconsin: Bush: 46%, Kerry: 44, Nader: 1



Geldzaken met Bush
De campagne van president Bush heeft in totaal 260 miljoen dollar ingezameld voor de voorverkiezingsperiode. Omdat de Republikeinse conventie vijf weken later plaatsvond dan de conventie van de Democraten, hebben Kerry en de Democratische partij al meer geld bestemd voor de nationale campagne uit moeten geven dan Bush. Kerry is al 10 miljoen dollar van de beschikbare 75 miljoen kwijt en de Democratische partij neemt het leeuwendeel van de uitgaven op zich. Zij gaven in augustus ongeveer 46 miljoen dollar uit aan tv-spotjes voor Kerry en tegen Bush. De partij heeft nog 56 miljoen op de bankrekening staan.
Kerry haalde overigens 233 miljoen dollar op en dat is veel meer dan de Democraten van tevoren hadden durven dromen.



Lachen met Kerry
Liefhebbers van tenenkrommende momenten konden hun hart ophalen bij David Letterman: er was weer een presidentskandidaat te gast! Prachtige grappen vakkundig om zeep geholpen door John Kerry, het blijft een genoegen om te zien. Kerry had het over de redelijk moeizaam verlopen onderhandelingen rond de debatten. Bij het vice-presidentskandidatendebat (dubbele woordwaarde) wilde Kerry dat John Edwards ging staan maar Dick Cheney wilde het debat zittend doen: "We compromised and now George Bush is going to sit on Dick Cheney's lap." Je verzint het niet. Maar goed, Kerry mocht ook het hoogtepunt van show verzorgen: de top-tien en dit keer de top-tien belastingvoorstellen van Bush:
10. No estate tax for families with at least two U.S. presidents.
9. W-2 Form is now Dubya-2 Form.
8. Under the simplified tax code, your refund check goes directly to Halliburton.
7. The reduced earned income tax credit is so unfair, it just makes me want to tear out my lustrous, finely groomed hair.
6. Attorney General (John) Ashcroft gets to write off the entire U.S. Constitution.
5. Texas Rangers can take a business loss for trading Sammy Sosa.
4. Eliminate all income taxes; just ask Teresa (Heinz Kerry) to cover the whole damn thing.
3. Cheney can claim Bush as a dependent.
2. Hundred-dollar penalty if you pronounce it "nuclear" instead of "nucular."
1. George W. Bush gets a deduction for mortgaging our entire future.



Populariteit Kerry bij vrouwen neemt af
Recente peilingen laten zien dat John Kerry bij de vrouwen maar met een geringe marge aan de leiding gaat. Dat is verontrustend, want Democraten scoren doorgaans beter bij vrouwen dan Republikeinen. In 2000 won Al Gore de vrouwenstem met 11 procent verschil (en verloor ook met 11 procent verschil de mannenstem).
Maar vrouwenorganisaties denken dat John Kerry tot nu toe de vrouwen genegeerd heeft in zijn campagne en dat zou dus desastreuze gevolgen voor zijn verkiezing kunnen hebben. De Kerry-campagne heeft dat overigens recentelijk toegegeven.
Bush is intussen wel heel druk met het mobiliseren van vrouwen, bijvoorbeeld door de "W is for Women"-campagne, waarbij Laura Bush een grote rol speelt.
Volgens het Pew Research Center is de voorsprong van Kerry maar 5 procent, en dat was in augustus nog 10 procent. Bij Gallup ging de 15 procents voorsprong bij vrouwen terug naar 4 procent in de laatste peiling. Tijd voor Kerry om zijn zachte kant te laten zien (wat hem natuurlijk weer punten gaat kosten bij de mannen).



Kerry in Parijs
Fox News Channel probeert weer oud nieuws de journalistentrog in te gooien. De mainstream pers is meer en meer geneigd om aanvallen op John Kerry over te nemen van de rechtse pers, aangezien zij anders weer tijdenlang de beschuldiging van linkse bevooroordeeldheid over zich heen krijgen.
Dit berichtje van Fox maakt dus weer kans om aandacht te krijgen. In 1971 sprak John Kerry in en hoorzitting van een Senaatscommissie en zei dat het Amerikaanse leger zich moest terugtrekken uit Vietnam. Hij wist dat de Noord-Vietnamezen de krijgsgevangenen zou uitleveren: "I have been to Paris. I have talked with both delegations at the peace talks, that is to say the Democratic Republic of Vietnam and the Provisional Revolutionary Government." Kerry was daar op huwelijksreis en sprak informeel met een vertegenwoordiging van de Noord-Vietnamezen.
Kerry was destijds reservist van de marine en volgens sommige critici was zijn spreken met "de vijand" in strijd met de Uniform Code of Military Justice, die militairen verbiedt met de vijand te ontmoeten in oorlogstijd. Maar dat zou dan weer niet voor reservisten gelden. Verder is er nog discussie of Kerry eenmaal (volgens de Kerry-campagne) of tweemaal (volgens historicus Gerald Nicosia) in Parijs met de Noord-Vietnamezen heeft gesproken.
Afwachten of het weer een rel wordt, maar voorlopig lijkt het alsof alleen Fox het nieuws interesseert.



Kerry: inhaalslag en winst op 2 november
John Kerry heeft de moed nog lang niet opgegeven. Hij blijft strijdbaar en denkt nog steeds in november de verkiezingen te gaan winnen. Hij heeft vaker op ene onwinbare positie gestaan en toch nog gewonnen. Kijk alleen maar naar begin dit jaar, toen in de voorverkiezingen de nominatie voor de Democratische partij vrijwel zeker naar Howard Dean ging. Vlak voor de eerste voorverkiezingen steeg Kerry opeens in de peilingen en niet veel later ging hij onoverwinnelijk aan kop. Eerder in zijn carrière keek hij tegen achterstanden aan om die vlak voor de verkiezingen weg te werken. Kerry: "Let me tell you something, these folks have got me in fighting mood,. When I get in a fighting mood towards the end of September and towards the beginning of October, I think you know what happens here in Massachusetts."
Ik kan daar maar één ding aan toevoegen: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.



dinsdag, september 21, 2004
Kerry valt weer aan
Gisteren vond John Kerry het weer nodig om president Bush aan te vallen op zijn Irak-beleid. Goed onderwerp voor Kerry, aangezien Irak een van de zwakke punten is van de president. Maar behalve de frontale aanval komt Kerry volgens critici niet met een alternatief plan voor Irak en dat maakt de aanval wellicht iets minder effectief.
Bush heeft zoals altijd gereageerd met het vaste riedeltje dat Kerry met alle winden meewaait en alweer zijn positie wat betreft Irak wijzigt. Daar valt heel wat op af te dingen, maar het is aan Kerry om die stroom van draaikontbeschuldigingen te neutraliseren. Als hij dat niet doet, blijven zijn kansen op winst op 2 november klein.



Vrijwel zeker drie debatten
Er is meer duidelijkheid over de komende presidentiële debatten. Het ziet er naar uit dat beide partijen het erover eens zijn om drie presidentiële debatten te houden, en niet de twee waarop president Bush had ingezet. Er wordt nog gesproken over de details, die vooral lijken te draaien om het tweede debat, dat in de vorm van een townhall meeting zou moeten worden gehouden. Dat is namelijk een format waarin president Bush zich niet helemaal thuis voelt. Een select publiek van twijfelende kiezers mag dan vragen stellen aan beide kandidaten (Ralph Nader komt er nog steeds niet in). Meestal zijn de vragen ook van te voren gescreend, maar de uitzending is live, er kan dus een andere vraag tussen sluipen. Bush wil niets aan het toeval overlaten en wil dus het liefst alle vragen van tevoren weten. Vandaar. Het vice-presidentieel debat gaat ook door.
Hoewel de Bush-campagne het tegenspreekt, gaan de persbureaus er toch van uit dat de afspraken over de debatten nog onder voorbehoud zijn. De president heeft hoe dan ook geen belang bij veel debatten, de uitdager des te meer, want dan kan hij zich eindelijk voor een groot publiek profileren.
Debatten kunnen invloed hebben. Er kijken doorgaans erg veel Amerikanen naar. In 2000 keken 46,6 miljoen man naar het eerste debat tussen George W. Bush en Al Gore. Naar het tweede en derde debat keken respectievelijk 37,6 en 37,7 miljoen kijkers. Maar wetenschappelijke bewijzen dat de debatten de uitkomst van de verkiezingen bepalen zijn er niet. Maar het presidentieel debat is onderdeel van de verkiezingsfolklore en dat is ook wat waard. Wie herinnert zich niet waar hij was toen John F. Kennedy en Richard Nixon met elkaar in debat gingen? Oh nee, die opmerking hoort bij een andere gebeurtenis.



Internationale waarnemers gearriveerd
Een team van internationale waarnemers is neergestreken in de VS om de voorbereidingen van de verkiezingen van 2 november te volgen. De groep is georganiseerd door de mensenrechtenbeweging Global Exchange uit San Fransisco en zal naar vijf staten afreizen om met kiezers en lokale verkiezingsmedewerkers te praten over ondermeer de veiligheid van stemmachines de invloed van geld in de verkiezingscyclus. De groep bestaat uit 20 personen, waaronder juristen, voormalige gekozen politici, verkiezingsdeskundigen en activisten van Argentinië tot en met Australië. Zij hopen met hun komst bij te dragen aan het nette verloop van de verkiezingen, die transparant en eerlijk moeten verlopen.
Zij gaan naar Florida (vanwege 2000), Ohio (spannende swing state), Arizona (verkiezingen zijn hier geheel publiek gefinancierd), Missouri (daar werden in 2000 veel kiezers buitengesloten) en Georgia (al het stemmen gaat via stemcomputer).



Hastert jaagt maar weer schrik aan
Het lukt de Republikeinen keer op keer: de Democraten op de kast jagen. Ditmaal was de beurt aan Dennis Hastert, de breedgeschouderde (of is dat alleen de snit van zijn maatpak?) Republikeinse Speaker of the House. Hij herhaalde nmog maar eens in zijn eigen woorden wat vice-president Cheney niet al te lang geleden had geroepen: met de Democraten aan de macht is er een grotere kans op een terroristische aanslag. "I don't have data or intelligence to tell me one thing or another, (but) I would think they would be more apt to go (for) somebody who would file a lawsuit with the World Court or something rather than respond with troops," zei Hastert over Kerry.
Wederom geen enkele journalist die Hastert wees op de domheid van zijn uitspraak. Niemand, maar dan ook niemand weet of een aanslag voor de verkiezingen in het voordeel uitpakt van John Kerry of president Bush. Het kan alletwee, al is het eigenlijk waarschijnlijker dat in het geval van een aanslag het Amerikaanse volk weer als één man achter de president gaat staan. Het zou van een ongelofelijke kennis van de Amerikaanse psyche getuigen als Al Qaida zou weten hoe Amerikanen op nog een aanslag zouden reageren.
Hasterts opmerking dat de terroristen liever een zogenaamd slappe Amerikaanse president zouden willen hebben getuigt in ieder geval van een volledig gebrek aan kennis van wat er in de hoofden van terroristen omgaat.
John Edwards mocht namens de Democraten reageren. Hij beweerde het volgende: "Let me say this in the simplest possible terms: When John Kerry is President of the United States, we will find al-Qaida where they are and crush them before they can do damage to the American people." Dat is dan weer naar de andere kant doorslaan, maar ik kan de reactie begrijpen.



CBS-baas en -presentator verontschuldigen zich
De baas van CBS, Andrew Heyward, en presentator van het CBS-programma 60 Minutes, waarin de veelbesproken memo's inzaten die de diensttijd van Bush in een kwaad daglicht stelden, zijn beiden met een verklaring gekomen.
Heyward meldt dat CBS altijd zo degelijk mogelijk probeert verslag te doen, maar dat er desondanks twijfels zijn gerezen over de echtheid van de eerder genoemde documenten: "Based on what we now know, CBS News cannot prove that the documents are authentic, which is the only acceptable journalistic standard to justify using them in the report. We should not have used them. That was a mistake, which we deeply regret. Nothing is more important to us than our credibility and keeping faith with the millions of people who count on us for fair, accurate, reliable, and independent reporting. We will continue to work tirelessly to be worthy of that trust."
Anchorman Rather heeft ongeveer hetzelfde verhaal: "Now, after extensive additional interviews, I no longer have the confidence in these documents that would allow us to continue vouching for them journalistically. I find we have been misled on the key question of how our source for the documents came into possession of these papers."
Kortom: als we hadden geweten dat de documenten wel eens onbetrouwbaar hadden kunnen zijn, dan hadden we ze niet gebruikt. Dat lag wel voor de hand. Het is gebruikelijk bronnen van tevoren te onderzoeken, niet achteraf. Maar gene van beiden zegt zwart op wit dat de documenten vals zijn, alleen dat de echtheid niet te bewijzen is.



Cheney over leiderschap
Vice-president Dick Cheney heeft John Kerry een lesje leiderschap gegeven. Hij reageerde op de toespraak van Kerry aan veteranen van de National Guard afgelopen donderdag. Daarin zei Kerry dat hij als leider van de VS altijd de waarheid zal spreken (een uitspraak die aan Jimmy Carter doet denken). Maar volgens Cheney vereist leiderschap dat je beslissingen durft te nemen: "These are not times for leaders who shift with the political winds. America faces a choice on Nov. 2 between a strong and steadfast president and his opponent, who seems to adopt a new position every day." De zaal brak weer uit in de flip-flop-yell. Cheney ging verder: "True leadership is sticking with the decision in the face of political pressure and true leadership is standing for your principles regardless of your audience or your most recent political advisers."
Nog steeds melken de Republikeinen de flipflop-troef uit, die niet alleen onjuist is, maar ook op de eigen kandidaat van toepassing is. Maar het heeft effect, en Kerry heeft er nog steeds geen adequaat antwoord op gevonden. Zolang dat niet het geval is, gaat men in het andere kamp door.



Bush probeert slag te slaan in Wisconsin en Minnesota
Bush is momenteel erg druk aan het campagnevoeren in de staten die Bush vier jaar geleden net verloor van Al Gore. Vandaar dat de inwoners van Minnesota en Wisconsin een goede kans maken om de president tegen te komen. Volgens lokale peilingen heeft Bush in die twee staten goede kans om te winnen. Dat zou hem 21 van de 270 noodzakelijke kiesmannen opleveren.
De Democraten staan onder druk. In Florida zijn ze competitief, maar in alle andere staten die Bush in 2000 net won staat Kerry nog steeds op achterstand. Op state-niveau lijkt Bush er dus beter voor te staan: hij maakt wel kans in staten waar Gore vier jaar terug net won (maar Bush is ook kansrijk in de traditioneel Democratische staat Pennsylvania), maar omgekeerd is Kerry niet kansrijk in de staten die Bush net won in 2000.



Kerry over Halliburton
Je kan een hoop van John Kerry zeggen, maar niet dat hij zich vastbijt in maar één onderwerp. Critici vinden dat hij dat juist wel zou moeten doen, maar er zijn zoveel onderwerpen waaruit Kerry kan kiezen in zijn strijd tegen het beleid van president Bush. Dus kwam er weer een nieuwe campagnespot uit het Kerry-kamp, ditmaal met als onderwerp Halliburton, dat tot voor kort geleid werd door vice-president Dick Cheney en dat niet eens hoeft te strijden om contracten bij de wederopbouw van Irak: het bedrijf krijgt ze vrijwel cadeau en berekent veel meer dan marktprijzen. Een aantrekkelijk onderwerp voor Kerry dus, maar in de veelheid aan onderwerpen zien de kiezers waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Maar het team van Kerry kan dergelijke onderwerpen gewoonweg niet laten liggen, zo blijkt.
Kerry: "I will make sure that all government funds are properly accounted for. And as commander in chief, I will have two words for companies that cheat the U.S. military: 'You're fired.'" De Bush-campagne reageerde meteen neerbuigend op de spot: "John Kerry's latest personal attack has as much accuracy as a Kitty Kelley novel." Maar ja, Kelley's boek doet het erg goed op dit moment. Dus wie kijkt er dan og naar accuratesse?



maandag, september 20, 2004
Morgen symposium in Nijmegen
Beetje kort dag, maar toch. Morgen, op dinsdag 21 september, spreken Prof. Dr. Grahame Lock, Prof. Mr. Paul Bovend'Eert, Mw. Prof. Dr. Ruth Oldenziel en Prof. Dr. Maarten van Rossem in Nijmegen over de komende presidentsverkiezingen. Meer informatie is hier te vinden.
Gezien de gastenlijst kan dat interessant worden. Aanvang 19.30 uur.




Kerry: Bush wil na verkiezingen meer soldaten in Irak
Volgens John Kerry is president Bush van plan om vlak na de verkiezingen een grote groep militairen van de National Guard op te roepen om naar Irak af te reizen. De Kerry-campagne kwam daar achter via afgevaardigde John Murtha, die zeer ingewerkt is in het Pentagon. Het zou om slechts een kleine groep reservisten gaan (2000 tot 2500 man) maar het plan moest wel geheim blijven tot na de verkiezingen. Iemand uit de staf van Murtha hield het overigens nog steeds voor mogelijk dat de extra troepen niet nodig zijn, maar dat het Pentagon de oproep wel overweegt (''To quote an old Boston line, it's more than a feeling, but less than a confirmed Pentagon plan").
Deze informatie was voor Kerry genoeg om in actie te komen, want het gaat om het principe, vindt hij: ''He won't tell us what congressional leaders are now saying -- that this administration is planning yet another substantial call-up of reservists and Guard units immediately after the election. 'Hide it from people through the election, then make the move -- that's not the way we do business in the United States of America, my friends. We deserve a president who tells the American people the truth, and when it comes to Iraq, George W. Bush simply won't own up to the truth. He hasn't all along. In fact, he'll do anything he can to cover up the truth."
Scott McLellan, de woordvoerder van het Witte Huis, reageerde en inderdaad, hij vond het weer een ongefundeerde aanval.



Peilgeil in de war
Zoals ik al vlak na de Republikeinse conventie had geschreven, nog voordat de nieuwe peilingen binnen waren: de bounce van Bush zou kort en hevig zijn. Er zijn nog een paar peilingen die dat nog niet door hebben, maar bij de meeste is het verschil tussen president Bush en John Kerry weer binnen de foutmarge beland, net als voor beide conventies. Je zou dus kunnen zeggen dat dit jaar het effect van beide conventies nul is geweest. Maar ja, wat een hoop ballonnen hè? Die hadden we toch niet willen missen.
Pew Research heeft de stand nu op vrijwel gelijk (46-46%), maar bij Gallup is het verschil nog 54-40% in het voordeel van Bush. De interne peilers van de Democraten en Republikeinen laten ieder een spannende gelijk opgaande race zien. De Republikeinen melden een kleine voorsprong voor Bush.



Paranoia rules
2000: Na het tumultueus verlopen stemmentellen in Florida wint George W. Bush, volgens de Democraten ten onrechte, de verkiezingen.
2004: Al drie orkanen hebben Florida geteisterd en nummer vier komt er al weer aan. Net als de verkiezingen.
Toeval? Vast niet.



Diensttijd Bush: journalisten blijven spitten
Het is maandag diensttijd-Bush-dag.
Na een paar weken aandacht voor het oorlogsverleden van John Kerry, op gang gebracht door de Swift Boat Veterans for Truth, is het de afgelopen weken de beurt geweest aan de diensttijd van president Bush. Het resultaat van de aandacht is geweest dat kiezers nu twijfelen over de oprechtheid van beide kandidaten. Want de aandacht voor beide verhalen is gelijk: er is wellicht iets waar, maar er is een zweem van onoprechtheid. Kerry was geen oorlogsheld maar een dienstplichtig soldaat die net als andere Vietnam-soldaten liever thuis zou zijn (wat hij bereikte door drie keer gewond te raken). Bush liet vrienden van zijn vader een plekje in de populaire National Guard van Texas regelen en waarschijnlijk maakte hij die zonder consequenties niet helemaal af. Einde onderwerp, vooruit maar weer, zou men zeggen. Maar de journalisten, die relletjes veel aardiger vinden dan verhalen over de politieke plannen van beide kandidaten, kunnen de zaken maar niet los laten. Dus kwam er ook de afgelopen dagen weer van alles boven water:



Pentagon moet beter zoeken
In een zaak van Associated Press tegen het Pentagon heeft een federale rechter het ministerie van defensie opgedragen om alle documenten over diensttijd van president Bush in de National Guard openbaar te maken. AP was de rechtszaak begonnen omdat het Pentagon niet scheutig was met het openbaar maken van de documenten, terwijl het ministerie daar op basis van de Freedom of Information Act verplicht toe is.
AP had eerder documenten (vlieglogboeken) ontdekt die niet door het Pentagon waren vrijgegeven, hoewel het ministerie beweerde alle documenten in zijn bezit overgedragen te hebben. Vandaar de rechtszaak. Het Pentagon hoopt de zoektocht naar documenten snel af te hebben.



Diensttijd Bush: bron CBS-documenten bekend
De bron van de CBS-documenten is achterhaald: Bill Burkett, die heeft beweerd dat hem, toen hij bij de National Guard werkte, persoonlijk was opgedragen om de papieren van George W. Bush aan te passen. Maar hij heeft ook al toegegeven dat een deel van zijn beschuldigingen (hij zocht al eerder de publiciteit over het verblijf van Bush in de National Guard) onjuist waren. Als de documenten die CBS heeft ontvangen echt zijn en van Burkett komen, dan moet hij ze zeer recentelijk hebben gevonden, want al eerder schreef hij dat zijn zoektocht naar belastend materiaal zonder resultaat was gebleven.
Burkett beweerde ook dat hij contact had gehad met Democratisch oud-senator Max Cleland over deze documenten. Maar van de Kerry-campagne had niemand op zijn e-mails gereageerd.
De Republikeinen zeggen inmiddels vrijwel overtuigd te zijn dat het Kerry-team achter de documenten zit: "The trail of connections is becoming increasingly clear," aldus een woordvoerder van de Bush-campagne.
Bush zelf heeft ook gereageerd op de documenten die CBS boven water zegt te hebben gehaald. Hij zei ze nog nooit eerder gezien te hebben en dat hij eerst wil zien of ze wel echt zijn.



Diensttijd Bush: extra aandacht voor training Bush
Een commandant van de vliegopleiding van George W. Bush schreef in 1968 een brief aan toenmalig afgevaardigde en vader van de huidige president, George H.W. Bush. Uit de brief blijkt een meer dan gemiddelde interesse van de generaal-majoor voor de jonge Bush, die toen met de basistraining bezig was. Bush senior reageerde afgelopen week op die brief: "That a major general in the Air Force would take interest in a brand new Air Force trainee made a big impression on me." Maar in 1968 schreef Bush een brief terug naar de officier: "I was surprised and very, very pleased to receive your letter of Aug. 27th. Naturally, as a father I was pleased to read your comments about George. He is anxiously looking forward to going to flight school and with parental pride, I do have the feeling that he will be a gung-ho member of the U.S. Air Force. I think that he will make a good pilot as well."
Voor de Democraten is de brief het bewijs dat de huidige president in zijn diensttijd voorgetrokken werd. Terry McAuliffe, voorzitter van de Democratische partij: "If the president was truly proud of his service he wouldn't be releasing these documents on a Friday night. These documents demonstrate yet again that George Bush was a fortunate son who received special consideration unavailable to the average American."
De brief kwam boven water na een zoektocht van het Pentagon, die elke keer date r nieuwe documenten boven water komen blijft roepen dat dit toch echte de laatste documenten zijn.



zondag, september 19, 2004
Scherpe pen
Ondanks alle ophef en waarschijnlijk dankzij alle verontwaardiging uit het Republikeinse kamp doet het geruchtmakende boek van Kitty Kelley over de Bush-familie het erg goed in de boekhandel. Ze mag dan weinig op tv komen om reclame te maken voor het 733-pagina dikke "The Family: The Real Story of the Bush Dynasty" (veel programma's zijn bang voor de eeuwige toorn van de Republikeinse partij als ze Kelley wel interviewen) maar het nieuws van het boek gaat als een lopend vuurtje door het land. Een bestseller is in de maak.
Eerdere slachtoffers van Kelley's pen waren Frank Sinatra en Jacqueline Kennedy.



Details debatten nog steeds niet bekend
De Commission on Presidential Debates begint haar geduld te verliezen. De tijd om afspraken te maken tussen beide kandidaten is bijna voorbij. Over twee weken is het eerste debat al en een goede voorbereiding vergt tijd: "It's very important that there be adequate lead time to produce these debates in a way that ensures their quality and educational value for the American public," aldus Janet Brown van de commissie. Een brief waarin aangedrongen wordt om toch rond de tafel te gaan zitten is inmiddels uitgegaan. De commissie zegt tien dagen nodig te hebben om het eerste debat voor te bereiden. Het Kerry-team heeft al eerder aangegeven met alle data en locaties akkoord te gaan, maar van Bush-zijde werd tot nu toe nog weinig vernomen. Buiten de commissie om hebben Vernon Jordan voor Kerry en James Baker voor Bush al contacten gelegd en volgens een topadviseur van Kerry zijn de gesprekken in een kritiek stadium. Maar verder laat geen van beide campagnes ook maar iets los.



Weer rechtszaak tegen FEC
Een Republikeinse en Democratische afgevaardigde in het Congres zijn in navolging van de Bush-campagne druk in de weer om een rechtszaak te beginnen tegen de Federal Election Commission, omdat die niets doet aan het stoppen van de onafhankelijke 527-groepen, die met onbeperkte soft money de kandidaten kan aanvallen in spotjes.
Afgevaardigde Christopher Shays (R): "The FEC has proven time and again they have no intention of closing the 527 loophole -- which they created -- and they've left us no option but to ask the courts intervene." Democratisch afgevaardigde Marty Meehan riep de FEC op "to ensure that 527 groups are playing by the same rules as other political committees spending money to influence federal elections."
John McCain steunt deze zaak van harte: "The commission's continued failure to enforce campaign finance laws ... is irresponsible, irrational and disgraceful," en hij vindt dat de FEC tekort schiet in de controle van zulke groepen.



Bush deelt geld uit aan partij
Ook president Bush geeft een deel van het geld dat hij overhield van de voorverkiezingen aan de Republikeinse partij en de Republikeinse herverkiezingscommissies van het Congres. Bush heeft 1 miljoen dollar uitgedeeld, een schijntje vergeleken met de 3 miljoen die John Kerry voor zijn partij en de Congrescommissies overhad.
Aan de andere kant heeft Bush de afgelopen vier jaar al genoeg geld naar de Republikeinen doorgesluisd met zijn flinke belastingverlagingen. Maar toch, een lichte teleurstelling bij de Republikeinen is inmiddels opgetekend.
Bovendien kan Bush nog altijd meer geld overmaken, als daar aanleiding toe is. Er is geen beperking in donaties van de kandidaat aan zijn partij.



Kerry oefent debatten
John Kerry is al druk in de weer met het voorbereiden van de presidentiële debatten. Het voorbereidingsteam wordt geleid door de voormalige stafchef van Al Gore, Ron Klain. Kerry-adviseurs Bob Shrum en Jonathan Winer schijnen ook een belangrijke rol in dat team te spelen. Dat meldt althans de Washington Post.
Vier jaar geleden haalde Al Gore de meeste punten bij de debatten, maar ging Bush er volgens velen met de o zo belangrijke publieksprijs vandoor. De kans dat de debatten een strijd worden tussen een stijve hark die alle feiten achterstevoren kan opdreunen en de ietwat sullige buurman die liever een alcoholvrij biertje met u was gaan drinken is groot en dan wordt het dus een herhaling van vier jaar geleden.



Lachen om het circus
"I don't know what the big deal is about these phony documents. I mean the last election we had phony documents. Remember the last election in Florida? They were called ballots." --Jay Leno, over de waarschijnlijk valse memo's over de diensttijd van president Bush
"Bush and Cheney say now they're targeting people who can't make up their minds, so apparently their trying to get John Kerry's vote as well." --Jay Leno
"A law banning the sale of assault weapons has expired, which means it's now legal to buy Uzis and AK 47s. The NRA said that now its owners can protect their families from up to 200 burglars at once." --Conan O'Brien




© Marc van Gestel 2003 - 2004