De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, februari 14, 2004
John wil niet met John op één ticket
Hoewel het voor een buitenstaander meteen duidelijk is, hebben beide campagnes er toch problemen mee: John Kerry en John Edwards op het Democratische ticket, en in die volgorde. Het enthousiasme voor dit Democratische Dream Team is bij de beide kandidaten in ieder geval een stuk minder groot dan bij de kiezers. Volgens insiders is Kerry er niet van overtuigd dat Edwards sterk genoeg is om de zuidelijke kiezers te trekken die hij zegt dat hij kan trekken. Edwards heeft pas één staat gewonnen en zou dus kunnen overkomen als een verliezer. Die denktrant vlakt dan meteen het hele kandidatenveld uit als potentiële vice-presidentskandidaat voor Kerry. Ook is Kerry er niet van overtuigd of Edwards zijn plaats kan innemen mocht hem als president in oorlogstijd iets overkomen. De VP moet ervaren zijn op het gebied van nationale veiligheid, vindt Kerry.
Edwards weigert aan iets anders te denken dan aan de presidentiële nominatie en praat met niemand, zelf niet met naaste medewerkers, over een eventuele tweede plaats op het ticket. Hij gaat onverstoorbaar door met zijn positieve campagne en valt koploper Kerry nog steeds niet rechtstreeks aan. En dat zal voorlopig wel zo blijven.



The Ad War continues
De advertenties vliegen ook weer over het scherm. Vooral in Wisconsin, waar John Kerry en John Edwards ruim hebben ingekocht. Ook Howard Dean doet weer mee op het gebied van tv-reclame. Hij heeft weer genoeg geld verzameld. Hij zal vier verschillende reclamefilmpjes draaien, drie oude en een nieuwe: “rubber stamp.” Daarin vraagt Dean aan de kiezer om de opiniepeilingen te vergeten: "Now the media tells us the race is over and the Washington insiders have won. So, on Tuesday, Wisconsin can be a rubber stamp, or you can vote for real change." Dat is eigenlijk de enige boodschap die Dean kan meegeven. Kosten voor het draaien van de spotjes: zo’n 300.000 dollar.



Peilgeil in Wisconsin
Peilingen voor Wisconsin geven nog niet de mogelijke gevolgen van het terugtrekken van Wesley Clark weer, dus die laat ik nog maar even achterwege. Datzelfde geldt voor de peiling in Maryland, maar omdat er nog zo weinig peilingen bekend zijn van staten die op Super Tuesday naar de stembus gaan, laat ik die toch maar zien. Peiler is Gonzales Research. Foutmarge is meer dan 5 procent:

Maryland (69 delegates)
Gonzales Research 3-8 februari
Kerry 45 %
Dean 14
Edwards 8
Clark 7
Onbeslist 21



John en Jane
Er circuleert een foto waarop kandidaat John Kerry is te zien met op de voorgrond actrice Jane Fonda. De foto is genomen ten tijde van de anti-Vietnam-protesten in 1970, waaraan Kerry deelnam, na in Vietnam gediend te hebben. Jane Fonda was destijds zeer controversieel omdat zij in 1972 naar Noord-Vietnam (toen de officiële vijand van de VS) vloog, om tegen de oorlog te protesteren. Ze werd zelfs een tijd “Hanoi Jane” genoemd. De actrice neemt het nu voor Kerry op: "Any attempts to link Kerry to me and make him look bad with that connection is completely false. We were at a rally for veterans at the same time. I spoke, (actor) Donald Sutherland spoke, John Kerry spoke at the end. I don't even think we shook hands." De Kerry-campagne ziet de circulatie van de foto als een onderdeel van de “Republican attack machine.”



Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"They had a profile of John Kerry on the news and they said his first wife was worth around $300 million and his second wife, his current wife, is worth around $700 million. So when John Kerry says he's going after the wealthy in this country, he's not just talking. He's doing it!"
"General Wesley Clark pulled out of the Democratic presidential race. He said he's going to go back to his old job of being a Republican!"

"Late Show with David Letterman":
"You can tell that the campaign has shifted into high gear because whenever President Bush refers to John Kerry, he calls him 'the senator from the gay wedding state'."

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"As John Kerry sails toward the Democratic nomination, new questions are emerging about President Bush's service in the National Guard, like where he was for six months in 1972 and why he refused to take a routine physical. President Bush has vowed to get to the bottom of this right after Election Day."
"The White House released President Bush's military records from the National Guard, which include a rare photo of Bush in an F-102 flown by his chauffeur."

"The Daily Show with Jon Stewart":
"Throughout his life, General Wesley Clark has stood up to some tough opponents. He battled the Viet Cong, and went toe-to-toe with Slobodan Milosevic. But today the retired four-star general capitulated to the fiercest enemy he's ever confronted: the American voter."



Kucinich en Sharpton gaan door
Wellicht tegen beter weten in houden de twee kansloze kandidaten Dennis Kucinich en Al Sharpton het nog wel even uit in de Democratische strijd om de nominatie. Kucinich blijft beweren dat hij de Democratisch kandidaat wordt: "It is at the convention where I will win the nomination, based on the emergence of Iraq as the defining issue." Een intrigerende voorspelling, dat moet gezegd. .
Sharpton blijf in de strijd omdat hij als zwarte kandidaat het Democratisch partijplatform wil helpen vormgeven zodat minderheden daar hun plek in hebben: "I'm going to go all the way because we cannot be disrespected or marginalized."
Het enige dat beide kandidaten uit hun campagne halen is aandacht, en geen stemmen. Maar het is ze dan ook alleen om de aandacht te doen.



vrijdag, februari 13, 2004
Drudge leidt de aandacht af
Matt Drudge slaat weer toe. John Kerry zou iets hebben gehad met, jawel, een stagiaire. Clinton-Lewinsky all over again? Het lijkt mij stug, maar Drudge, een internetroddeljournalist en een van de spreekbuizen voor rechts Amerika, heeft niet meer nodig dan een gerucht om iemand te besmetten. Het komt allemaal iets te goed uit, nu de Democraten Bush in het nauw drijven vanwege zijn eventuele zoek zijn tijdens zijn dienstplicht.
Het vervelende van het bericht is, dat zelfs als het helemaal niet waar blijkt te zijn, het toch een smet op de campagne van Kerry wordt. De Republikeinse partij kan makkelijk de handen in onschuld wassen, want zij hebben het nieuws niet in de wereld gebracht maar die Drudge, die het vrijwel nooit bij het rechte eind heeft. In een reactie zullen zij natuurlijk hun afkeur kenbaar maken, mocht het bericht waar zijn, maar ze blijven netjes buiten schot.
Drudge probeert zijn claim enig gewicht te geven door Welsey Clark te citeren: "Kerry will implode over an intern issue." Maar in wat voor context Clark deze uitspraak heeft gedaan blijft onduidelijk. Hij zou het gezegd kunnen hebben in een antwoord op een hypothetische vraag (“Als Kerry het met een stagiaire zou hebben gedaan, wat zou er dan gebeuren?”). De Kerry-campagne heeft nog niet gereageerd.
Wordt dit de volgende media-hype? Ik mag hopen van niet, maar ik vrees het ergste.
Update: Kerry heeft gereageerd in het MSNBC-programma van Don Imus: "Well, there is nothing to report, so there is nothing to talk about. I'm not worried about it. The answer is no."
Tweede update: RTL Boulevard pakt flink uit met dit onderwerp. Volgens hun zitten alle grote Amerikaanse media achter dit onderwerp aan, maar die zwijgen nu juist in alle talen. Kennelijk lezen ze bij Boulevard alleen de berichten op Drudgereport.com. Ook beschuldigen ze Howard Dean van voorkennis, eveneens zonder feitencheck overgenomen van Matt Drudge. Jammer. Bel Max Westerman dan even.
Derde update: Het gaat niet om een stagiaire, maar om een journaliste van AP, die Kerry graag bij zijn herverkiezingscampagne voor de Senaat wilde hebben. Een detail, maar toch.



Clark steunt Kerry
Na maanden bezig te zijn geweest om John Kerry van de Democratische nominatie voor het presidentschap af te houden (ok, om alle kandidaten van de nominatie af te houden), heeft Wesley Clark koploper Kerry zijn endorsement gegeven. Kerry voert momenteel campagne in Wisconsin en de oud-generaal heeft zich daar bij hem gevoegd en zijn steun uitgesproken. Een van de weinige anti-oorlogskandidaten steunt dan dus de kandidaat die voor de oorlog heeft gestemd maar eigenlijk achteraf toch min of meer niet zo gelukkig was met wat Bush gedaan heeft of beter gezegd nagelaten heeft te doen zodat de kandidaat nu eigenlijk toch best wel tegen de oorlog is. Oftewel de outsider steunt de beroepspoliticus.

Update: aankodiging vervangen door bevestiging.



Bush in de aanval
Het was al een tijdje duidelijk en hij zal het voorlopig blijven ontkennen, maar George W. Bush is duidelijk op campagnepad. En de president is niet te beroerd om terug te grijpen op de bekende stereotypen om de Democraten te omschrijven. Het verbaasde daarom ook niemand toen hij in een fabriekshal in Missouri het volgende zei: "There are some in Washington that are going to say, 'Let's not make the tax cuts permanent.' That means he's going to raise your taxes," Bush said at a factory. "When you hear people say, 'We're not going to make this permanent,' that means tax increase."
Dus: nooit de naam van de andere partij noemen, maar “There are some in Washington.” En als een president zegt dat er oorlog gevoerd moet worden omdat de grote boef massavernietigingwapens heeft, dan bedoelt hij natuurlijk dat hij ze vast kan maken. Als hij de grondstoffen heeft. Als hij niet de heel tijd wordt afgeleid door wapeninspecteurs. Als hij weer levende wapenontwikkelaars heeft kunnen vinden.



Het contract van Trippi
Ophef over de grote hoeveelheid geld die Joe Trippi heeft overgehouden aan zijn baan als campagneleider van Howard Dean. De campagne gaf 40 miljoen dollar uit en voor het overgrote deel aan tv-reclame. De reclames werden gemaakt door het adviesbureau Trippi, McMahon & Squier, waar, u vermoedde het al, Joe Trippi partner is. Het bedrijf ontving voor zijn inspanningen 7,2 miljoen dollar, een bedrag dat een 7 procent commissie was voor alle door het bedrijf geproduceerde campagnespotjes. Een hoop geld, maar het bedrijf rekent normaal meer dan het dubbele aan commissie (een vriendenprijsje dus. Nette jongens daar). Trippi zag af van salaris bij de campagne. Zijn aandeel in de commissie van 7,2 miljoen was, zo zei hij zelf, 165.000 dollar. Dan is h ijer niet belachelijk rijk van geworden, al blijft het goed betaald.
Maar voor de miljoenen die Dean in de tv-reclames stopte kreeg hij weinig terug. Veel te weinig, vindt veteraan mediaconsultant Peter Fenn: "They went through $41 million with only two states voting. And they got, what, 300,000 votes? Do the math on that."



Peilgeil achteraf
Peilingen onder de Democratische en onafhankelijke kiezers in Tennessee en Virginia wijzen uit dat niet de oorlog in Irak maar hun zorg voor de economie en de werkgelegenheid verklaart waarom zij voor John Kerry hebben gestemd. Zij stemden op Kerry omdat zij hem het best in staat achten Bush te verslaan in november.
De demografische opsplitsing van kiezers is interessant. Kerry kreeg bijna tweederde van de zwarte stemmen in Virginia en ongeveer de helft in Tennessee, hogere percentages dan blanke stemmers. Hij deed het ook goed onder lager opgeleide kiezers met een lager inkomen.
John Edwards kreeg vooral stemmen van blanken, conservatieven en voorstanders van de oorlog.
Beiden deelden de onafhankelijke stemmers onder elkaar.
Meer dan 70 procent van de kiezers in beide staten was ouder dan 45 jaar en er stemden meer vrouwen dan mannen. Rond de zestig procent van de kiezers in beide staten omschreef zichzelf als gematigd of conservatief, waarbij aangetekend moet worden dat het zuiden veel conservatieve Democraten telt, dus het woord conservatief staat hier niet gelijk aan Republikeins. Het waren immers Democratische voorverkiezingen.



Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"President Bush appeared on 'Meet the Press' on Sunday. He didn't seem too well prepared. Actually there was a reason for it. He thought he was just going to meet the press. He didn't know they were going to ask questions."
"There was one embarrassing moment when President Bush was asked if he was ever A.W.O.L. and he said, 'No, we have Earthlink.'"

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"A Gallup Poll found that if the election were held today, Dennis Kucinich would be beaten by Fred Gallup."
"Bush said the unemployment situation is turning around. Last week alone, 5,000 people started working for John Kerry."

"The Daily Show with Jon Stewart":
"But if there was one lesson to be drawn from Bush's appearance (in “Meet the Press”), it's that he doesn't have to be forthcoming or honest. And he's the first to tell you why. (Bush:) 'I'm a war president.' Adding, 'I probably should've told you that back in 2000.'"



Trippi over adreslijsten
Joe Trippi, de voormalig campagneleider van Howard Dean, geeft zijn vroegere baas nog wat gratis advies: draag de lijst met internetsupporters niet zomaar over aan de uiteindelijke Democratisch kandidaat. De campagne van Dean heeft een lijst met meer dan 600.000 e-mailadressen van supporters van Dean. Mensen die bewust hebben gekozen voor Howard Dean, bijvoorbeeld omdat ze ontevreden zijn met de andere kandidaten of de manier waarop in Washington politiek wordt gevoerd. Trippi lijkt het een slecht plan als die lijst door de Democratische presidentskandidaat aangewend kan worden voor fondsenwerfacties of andere zaken. Dean zou de lijst zelf best kunne gebruiken om namens de uiteindelijke kandidaat zijn supporters te mailen, maar het zijn zijn supporters, ze hebben hun mailadres aan hem gegeven. De genomineerde heeft daar niets mee te maken. Ik vermoed dat de Dean-campagne daar nog niet eens aan gedacht heeft, maar Trippi heeft denk ik wel gelijk. Waarom je aanhang overdragen aan degene tegen wie de supporters zich toch enthousiast tegen hebben gekeerd in de voorverkiezingen?



donderdag, februari 12, 2004
Peilgeil in Wisconsin
Tijd voor een peiling uit Wisconsin, de staat die Howard Dean nog steeds hoopt te winnen. Het ziet er niet zo goed voor hem uit. Hij stijgt in de peilingen, maar wat de invloed van het uitvallen van Wesley Clark is, kan nog niet gezegd worden. Deze peiling is van de Milwaukee Journal Sentinel en WTMJ (4-7 februari, foutmarge plus of min 4 procent):
Wisconsin (72 delegates)
Kerry 45
Clark 13
Dean 12
Edwards 9
Onbeslist 17



Dean: ik ga toch door
Hoewel Howard Dean vorige week nog beweerde dat het bij een verlies in Wisconsin over en uit was met zijn campagne, lijkt hij daar nu van terug te komen. In een fondsenwerf e-mail had hij gezegd dat Wisconsin het eindstation kon zijn, maar zijn aanhangers hadden de laatste dagen er op aangedrongen nog niet op te geven. Hij zei nog niet te weten wat de campagnestrategie na een verlies op 17 februari zou worden, maar het werd zeker geen "quixotic campaign that's going to attack the nominee of the Democratic Party. […] If I'm so big on ordinary people, how am I going to resist all the people who are tugging at my sleeve or doing it electronically, saying, Don't quit? We can't let those people go, and we're not going to let those people go. They don't want to quit, and I'm not going to quit on them."
Dean meldde ook maar meteen dat hij niet als een onafhankelijke kandidaat zou deelnemen aan de verkiezingen. Verder gaan er geruchten dat een aantal Super Delegates van Dean (er is sprake van drie) op de conventie niet zullen stemmen voor de kandidaat aan wie ze hun steun hebben toegezegd.
Er is overigens verdeeld gereageerd op Deans uitspraken. Het Democratische partij-establishment maar ook een deel van de organisaties die zijn campagne hebben gesteund, zoals vakbonden, hebben liever dat Dean er mee op houdt. Dat zou de positie van koploper John Kerry zeker stellen. Ze zullen nog even geduld moeten hebben.



De nasleep: Edwards
Ver achter op John Kerry eindigde John Edwards, “kind van het zuiden”, in Tennessee en Virginia. Dat zal hij niet fijn gevonden hebben. Weliswaar raakte hij een naaste zuidelijke concurrent kwijt (Clark), maar de kans dat Edwards op eigen kracht de nominatie zal binnenhalen is gering. Zijn poging om zichzelf als de legitieme concurrent van Kerry te manifesteren is mislukt. Ook Kerry kan in het zuiden stemmen trekken. Edwards analyseerde bij Larry King (CNN) de nabije toekomst: "It's clear that this race is going into March. It looks like it's narrowed itself down to a two-person race now. He's (Kerry's) in front and I'm the underdog now and I'm fighting." Edwards is inmiddels afgereisd naar Wisconsin en hoopt het momentum van Kerry uiteindelijk te stoppen op Super Tuesday, op 2 maart. Daar zijn zoveel afgevaardigden te verdelen, dat die datum de beslissing zal brengen, mocht die nu nog niet de facto gevallen zijn.



Bush: wel of niet AWOL?
Het Witte huis heeft de legerdocumenten van president Bush openbaar gemaakt. Zo moet eens en voor altijd vastgesteld worden dat de president niet een deel van zijn dienstplicht bij de National Guard van Texas zoek is geweest. Maar de openbaarmaking heeft niet tot rust geleid. Volgens het witte huis tonen de documenten wel aan dat de president netjes zijn dienstplicht heeft voltooid, maar volgens de media niet. De documenten bevatten een soldij-uitbetalingsoverzicht en zijn dienstoverzicht. Ze zijn niet allemaal even goed te lezen. De documenten laten toch gaten zien in de dienstplicht van Bush, van mei tot laat oktober 1972 en van midden januari tot vroeg in april 1973. Bush werkte in het najaar van 1972 in een campagne in Alabama, waar hij tijdelijk gestationeerd werd, maar waar geen gegevens van bekend zijn. Het gat in1973 kon het Witte Huis ook niet verklaren. De openbaarmaking heeft dus geen eind gemaakt aan de speculaties.
Ook aardig: de Democratische columnist van de Washington Post Richard Cohen, ook lid van de National Guard ten tijde van Vietnam, zei: "For two years or so, I played a perfectly legal form of hooky. To show you what a mess the Guard was at the time, I even got paid for all the meetings I missed."



De nasleep: Clark
Wesley Clark heeft, zoals al eerder aangekondigd, de handdoek in de ring geworpen. Zijn resultaten in het zuiden, de regio waar hij het toch van moest hebben, vielen tegen en in Little Rock, Arkansas, maakte hij officieel zijn terugtrekking bekend. "This is the end of the campaign for the presidency," sprak Clark. Hij nam de tijd om de drie overgebleven kanshebbers te prijzen: "They're good men, they're good Democrats and they're good patriots."
Clark voelde de morele druk om het succes van Kerry niet teveel in de weg te staan. Clarks hele campagne duurde slechts vijf maanden. Daarin wist hij relatief veel geld in te zamelen: 15 miljoen in 2003 en in januari van dit jaar had hij nog 10 miljoen over. Hij wist in die periode één staat te winnen, namelijk Oklahoma. Hij was een van de weinige kandidaten die zich tegen de oorlog in Irak had gekeerd.
Er zijn nu nog vijf kandidaten over, waarvan er twee volstrekt kansloos zijn (Sharpton en Kucinich) en de andere twee hebben de schijn tegen (Edwards en Dean)



Delegates: de tussenstand
Natuurlijk is het overzicht van gedelegeerden weer bijgewerkt.
(Naam: totaal – Virginia – Tennessee)
Kerry 516 - 54 - 31
Dean 182 - 0 - 0
Edwards 165 - 28 - 20
Clark 102 - 0 - 18
Sharpton 12 - 0 - 0
Kucinich 2 - 0 - 0
2161 gedelegeerden nodig voor Democratische nominatie



Lachen om het circus
Ze blijven komen, de flauwe grappen van de Lenos en Lettermans. Ik zal ze spaarzaam gebruiken hier, want sommige grappen zijn te flauw voor woorden.

"The Tonight Show with Jay Leno":
"On 'Meet the Press,' President Bush was asked what he would do if he lost the election. He said, 'Phhh, like last time.'"
"Presidential candidate John Edwards keeps saying there's two Americas. President Bush used to think there were two Americas, but then he stopped drinking!"

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"John Kerry was officially endorsed by Dick Gephardt, and Kerry said, 'What did I ever do to you?'"



woensdag, februari 11, 2004
Kerry in het zuiden
Weer een fijne dag voor John Kerry gisteren. Hij won zowel in Tennessee en Virginia en nu schijnt het dat hij ook in het Amerikaanse zuiden geldt als verkiesbare Democraat. En dat is knap, want hij is een progressief uit het noord-oosten. OF zoiets. De media vinden het zonder uitzondering bijzonder dat Kerry het zo goed doet in het zuiden. Dat valt wel mee. Tweede worden in South Carolina, de geboortestaat van John Edwards (die daar won), was al eerder een niet te onderschatten prestatie en dat Wesley Clark won in Oklahoma, zijn buurstaat (Clark komt uit Arkansas), lag ook in de lijn der verwachtingen. De laatste lijkt overigens nu te overwegen zich uit de strijd terug te trekken. Dean, tenslotte, twijfelt weer of hij na een teleurstellend resultaat in Wisconsin, komende week, het bijltje er bij neer zal gooien.

De cijfers logen er in ieder geval niet om:
Virginia
Kerry: 52%
Edwards: 27
Clark: 9
Dean: 7

Tenessee
Kerry: 41%
Edwards: 27
Clark: 23
Dean: 4



De verkiezingen van Dean
OK, het ziet er niet goed uit voor Howard Dean, voormalig koploper van de Democraten. Goede kans dat hij niet de Democratische kandidaat wordt. Maar toch is het het jaar van Howard Dean. Waarom? Omdat hij de basis heeft gelegd voor de campagne van 2004. Er zal sprake zijn van campagne voeren voor en campagne voeren na Howard Dean. Hij sprak mensen al vroeg in de race aan. Hij gaf spanning en maakte geestdrift in mensen los. En verder was hij verantwoordelijk voor het uitgebreide gebruik van internet om kiezers te mobiliseren en geld binnen te halen, was hij de eerste die afzag van de overheidssubsidie op de verkiezingskosten, haalde hij voor Democratische begrippen recordbedragen op en was hij de kandidaat die zich het felst opstelde tegen president Bush en de oorlog in Irak.
Alle standpunten die zijn Democratische concurrenten innamen, waren genomen met de standpunten van Dean in het achterhoofd. Dus wat de uitslag ook zal zijn, de rol van Dean in de strijd tegen het presidentschap van Bush is groot geweest. Dean is een gelukkig man als Bush verslagen wordt in november, zelfs als hij niet de winnaar is.



My votes are over the ocean
Ook in het buitenland nemen Amerikanen deel aan de voorverkiezingen. In Japan bijvoorbeeld kwamen meer dan 150 Amerikanen opdagen voor de caucus van de Japanse afdeling van Democrats Abroad. Dat lijkt weinig, maar in 1996 en 2000 kwamen maar 40 man opdagen. Meer interesse was verwacht, maar de opkomst verraste toch.
In meer dan 30 landen hielden Democraten dit weekend hun caucus. In Parijs kwamen 800 man opdagen terwijl er op 300 man was gerekend.
In tegenstelling tot de Republikeinen hebben de gedelegeerden van de overzeese voorverkiezingen precies dezelfde rechten als andere delegates. Alle caucusses over de wereld zijn goed voor negen gedelegeerden. Dat is dus niet zo veel. Maar ze tellen wel. Er werken en wonen ongeveer 7 miljoen Amerikanen buiten de VS.
De caucus in Japan had een grillig verloop. Dan weer stond Howard Dean voor (“Change America!” klonk er uit het Dean-kamp), dan weer John Kerry (“Beat Bush!”), terwijl de kiezers voor de kandidaten die de kiesdrempel niet haalden van voor keur veranderden. De einduitslag was 69 man voor Dean, 51 voor Kerry en 29 zonder voorkeur. Elke groep mag één gedelegeerde meenemen naar Edinburg, waar de overzeese gedelegeerden worden gekozen.



Profiel Theresa Heinz Kerry
De echtgenote van John Kerry, Teresa Heinz Kerry, doet het goed tijdens de campagne. Ze is niet bang zich uit te spreken en houdt zich niet op de achtergrond. Ze is geboren in Mozambique, spreekt vijf talen vloeiend, is erfgename van het Heinz-vermogen en heeft zo’n 500 miljoen dollar op haar bankrekening staan. Net als alle andere Amerikaanse burgers mag zij maar 2000 dollar doneren aan een kandidaat.
In haar toespraken spreekt zij over haar opvoeding tijdens het dictatoriale bewind in Mozambique en in het gesegregeerde Zuid-Afrika. Zij benadrukt dat de kiezers vooral moeten gaan stemmen, want: "Places where I come from people didn't vote."
Mevrouw Kerry was lang een geregistreerd Republikein, stemde voor de eerste president Bush, maar niet voor zijn zoon. Zij veranderde haar naam pas recentelijk naar Kerry. Haar vorige echtgenoot was Republikeins senator John Heinz, die in 1991 door een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Zij ontmoette John Kerry in 1992 in Rio de Janeiro. Drie jaar later zijn ze getrouwd. Ook als zij first lady wordt zal zij zich blijven inzetten voor de liefdadigheidsorganisatie van Heinz. Het grootste deel van het fortuin, 2 miljard dollar, zit in deze organisatie en mag alleen voor filantropisch werk gebruikt worden.



Bush in Alabama
President Bush blijft volhouden dat hij gewoon zijn dienstplicht in de National Guard van Texas heeft voltooid. De laatste dagen was het rumoer weer opgelaaid over het gerucht dat hij het jaar dat hij in Alabama was gestationeerd niet op was komen dagen om zijn taken te vervullen.
Ondanks dat er geen bewijs is dat hij is op komen dagen (een document dat zijn gelijk zou kunnen aantonen is om een of andere vreemde reden vernietigd), blijft Bush er bij dat hij zijn dienstplicht heeft voltooid. Hij voegde er aan toe dat hij alle documenten betreffende zijn dienstplicht zal vrijgeven, als hij ze nog heeft, althans.
Bush zegt een eervol ontslag uit de National Guard te hebben gekregen, iets wat hij nooit zou hebben gehad als hij een tijd zoek zou zijn geweest.
Bush was een tijdje gestationeerd bij het 187e Tactical Reconnaissance Squadron in Alabama. Maar de naam George W. Bush staat niet in de personeelsgegevens aldaar. Kenneth Lott, destijds de personeelsofficier van het squadron, zei tegen Newsweek: "I never saw the man, I never met the man." Welles-nietes. Volgens een peiling van Time Magazine gelooft 60 procent van de ondervraagden (“Het Amerikaanse publiek”) dat Kerry tijdens de Vietnam-oorlog zijn plicht deed. Slechts 39 procent vindt dat van president Bush.
Ik ben benieuwd hoe lang dit verhaal voortsuddert, en of het de aanloop tot de algemene presidentsverkiezingen zal halen. Het Witte Huis is inmiddels met documenten over de brug gekomen die iets zouden bewijzen. Wat precies, is overigens nog niet duidelijk. Wordt vervolgd dus.



Dominee Sharpton op de kansel
Dominee Al Sharpton, tevens Democratisch kandidaat, maakte op campagne indruk op kerbezoekers in Virginia. Sharpton, die van alle kandidaten toch een van de meest welbespraakte kan worden genoemd, betrad de kansel in een Baptistenkerk in Richmond, Virginia.
Hij probeerde de luisteraars er van te overtuigen op degene te stemmen die het best hun ideeën representeerde, en niet degene die de beste kans op winst heeft: "Just between us, there are six folk running. Five will lose. The person you vote for may lose. The person you vote for may drop out. But I'm not going to drop out. I'm going to go all the way because we cannot be disrespected or marginalized."
Aan het eind van de dienst zong Sharpton zijn boodschap terwijl de kerkgangers schreeuwden en klapten op de toon van de gospelband.
John Edwards kwam iets later op bezoek in de kerk. Hij kreeg een beleefd applaus.



Happen naar Kerry
Associated Press speelt de pitbull: het persbureau heeft zich in John Kerry vastgebeten en laat voorlopig niet meer los. Nu komt de onthulling dat John Kerry als senator geld heeft ontvangen voor in totaal 90 lezingen aan oliebedrijven, tabaksbedrijven, de alcohollobby en vakbonden. De eerste vijf jaar van zijn senatorschap was dat overigens toegestaan. Hij ontving toen bij elkaar meer dan 120.000 dollar aan vergoedingen. Slechts eenmaal doneerde hij zijn beloning aan een goed doel. Zijn collega’s deden dat volgens AP veel vaker. Een van de bedrijven die Kerry geld gaf voor een lezing was Metalbanc uit Miami, FL, waarvan twee managers later werden veroordeeld wegens steun aan het Colombiaanse Cali drugskartel. Het bedrijf had ook geld gestort in de campagnekas van Kerry. Op dat moment was Kerry voorzitter van een senaatscomité dat drugshandel en witwasserij onderzocht.
Kerry zegt dat hij pas in 1996 hoorde dat het bedrijf drugsconnecties had en dat hij om het goed te maken een paar duizend dollar aan goede doelen heeft gegeven.
De campagne van Kerry zei dat hij ook onbetaalde lezingen heeft gegeven. Woordvoerster Stephanie Cutter: "He gave these speeches to address what he saw as the important issues at the time such as the growing national deficit. In compliance with the law, he accepted small speaking fees from some of the groups he spoke to, and, in at least one case, donated that money to charity."



dinsdag, februari 10, 2004
Peilgeil in Tennessee
Kennelijk doet het er niet toe hoe hard John Edwards en Wesley Clak campagne voeren in de zuidelijke staten, het toverachtige begrip momentum doet wonderen voor Kerry. Dat lijkt tenminste zo als je de laatste peiling van onze vrienden van Reuters, MSNBC en Zogby mag geloven. In Tennessee heeft Kerry namelijk een 24 procents voorsprong op de nummer 2, John Edwards:
Kerry: 45%
Edwards: 21
Clark: 19
Dean: 5

Zogby weet nog te melden dat de steun voor Kerry niet beperkt is tot een beperkt aantal sociale en demografische groepen; steun voor de New Englander is breed, ook in een zuidelijke staat als Tennessee. Peilingen in Virginia laten ook een koppositie voor Kerry zien.



Bush en Kerry over Irak
President Bush werd geïnterviewd door Tim Russert, van NBC’s Meet the Press. In het interview verdedigde de president zijn besluit om Irak aan te vallen en ontkende hij in zijn National Guard-tijd verdwenen te zijn.
John Kerry ging na het interview meteen in de aanval. Hij beschuldigde Bush er van dat hij na de oorlog zijn reden om Irak binnen te vallen wijzigde.
Bush zei in het interview dat de aanval op Irak werd ingezet omdat de regering wist dat Saddam Hoessein in staat was massavernietigingswapens te ontwikkelen. Kerry: "This is a far cry from what the president and his administration told the American people through 2002. Back then President Bush repeatedly told the American people that Saddam Hussein has got chemical weapons. They told us they could deploy these weapons within 45 minutes to injure our troops. It was on that basis that he sent Americans' sons and daughters off to war."
Kerry herhaalde ook nog eens dat hij niet onvoorwaardelijk voor de oorlog in Irak heeft gestemd: "I said in my speech on the floor of the Senate, 'If the president makes an end run around the U.N. and doesn't fully honor the inspection process, I will oppose it. I voted very clearly for the process of honoring the U.N."



Peilgeil met de Democraten
Ik denk dat ik bij de komende tig opiniepeilingen maar geen commentaar gag even. U kent inmiddels wel mijn mening over opiniepeilingen (leuk als indicator, vlak voor de verkiezingsdag, maar als precisie-instrument een lachertje), dus doe maar met de cijfers wat u goed acht.

In een peiling van CNN en Time de vraag wie de Democraten zien als kansrijkste kandidaat.
Kerry: 43%
Edwards: 18
Clark:11
Dean: 8
Sharpton: 6
Kucinich: 5
Foutmarge 5,7% (tsjonge, tot achter de komma)

Hypothetische race tussen Kerry en president Bush: 48-50% in het voordeel van Bush, maar ruim binnen de foutmarge.
Waarderingscijfer voor president Bush: 54% (42% negatief). In tegenstelling tot andere peilingen staat Bush bij CNN en Time nog in de plus.



Bush goed bij kas
Bij president Bush blijft het geld binnenstromen, terwijl de Democratische kandidaten hun zuurgespaarde geld met bakken tegelijk uitgeven. De Bush-campagne stond eind januari al op 144 miljoen dollar en de verwachting is dat de 150 miljoen-grens half februari wordt bereikt. Het fondsenwerven gaat dus rustig door.
De nationale Republikeinse partij en twee congressionele fondsenwerfcommissies van de Republikeinen haalden vorig jaar 204 miljoen dollar binnen en hebben daar dit jaar 52 miljoen dollar van over. De Democratische nationale partij en de fondsenwerfcommissies van de Democraten in huis en Senaat haalden vorig jaar 93 miljoen dollar binnen en hadden daarvan op 31 december 2003 nog 21 miljoen over.



Stand gedelegeerden
John Kerry heeft er dit weekend weer een stel delegates bij gewonnen, dus tijd voor de nieuwe tussenstand:
Kerry: 412
Dean: 174
Edwards: 116
Clark: 82
(Nodig voor nominatie: 2162)



Internetstemmen in Michigan
In Michigan konden de deelnemers aan de caucus voor het eerst in de geschiedenis van de staat stemmen via internet. En dat is een groot succes geweest. Meer dan 46.000 kiezers stemden in de Democratische caucus. Mark Brewer, voorzitter van de Democratische partij van Michigan, was zeer tevreden: "We're pleased not only with the number, but with the security and integrity of the Internet voting system.,"
CBS peilde de internetkiezers en uit de peiling bleek dat 67 procent via internet stemde vanwege het gemak.



Vakbond loopt weg
Howard Dean is de steun van een van “zijn” vakbonden kwijt. De American Federation of State, County and Municipal Employees (AFSCME) heeft zijn steun ingetrokken. De vakbond heeft nog geen nieuwe steun uitgesproken, maar de verwachting is dat ze alsnog hun steun aan John Kerry gaan geven. Heel vroeg in de campagne twijfelde de vakbond tussen Kerry en Wesley Clark, maar koos uiteindelijk voor Howard Dean. Daar komt men nu op terug.



maandag, februari 09, 2004
Maine Caucus kiest Kerry
John Kerry heeft ook de derde caucus van dit weekend, namelijk die in Maine, gewonnen. Het is een kleine staat, met maar 24 gedelegeerden te vergeven, maar de voorsprong op Howard Dean, die tweede eindigde, was weer afgetekend:
Kerry: 45% (15 delegates)
Dean: 26 (9 delegates)
Kucinich: 15
Edwards: 9
Clark: 4



Lijstjes: Sharpton
Het laatste lijstje, namelijk dat van:

Al Sharpton
Eerste auto: Chrysler 300
Eerste baan: jongerendirecteur bij Operation Breadbasket in New York, onder leiding van Jesse Jackson
Ideale luierdag: lezen
Droomvakantie: Bahama’s
Mooiste bezit: een gesigneerd exemplaar van het boek “Keep the faith” dat hij als jongen kreeg van Adam Clayton Powell
Klus thuis die blijft liggen: studeerkamer opruimen
Bijnaam als kind: Spanky
Beste schoolvak: geschiedenis
Slechtste schoolvak: meetkunde
Favoriete Republikein: columnist Armstrong Williams



Stemcomputers Maryland deugen niet
Programmeurs die de stemcomputers voor de voorverkiezingen van Maryland (in maart) hebben onderzocht, ontdekten "vulnerabilities that could be exploited by malicious individuals." Met andere woorden, de stemcomputers van Maryland zijn te kraken. Dat zegt tenminste Michael Wertheimer van RABA Technologies, een consultant die in opdracht van de staat een onderzoek heeft gedaan. Het onderzoek spitste zich vooral toe op de hardware. De staat heeft 55,6 miljoen dollar geïnvesteerd in nieuwe stemapparatuur, een elektronisch touch screensysteem dat geen papieren stembewijs produceert. De producent is de het al eerder op dit log genoemde Diebold Inc.
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de systemen zijn te ontregelen door stemkaarten in de terminal te klemmen of door kabels los te trekken. Ook wisten de testers wachtwoorden te gokken die toegang tot het systeem verschaften en bleken wachtwoorden in de broncode te vinden te zijn. Ook waren leden van het testteam in staat om via een modem op afstand in te breken in de stemcomputers. Verder bleken alle systemen voorzien van twee identieke sloten die door elk van de beschikbare 32.000 sleutels te openen waren, om niet te spreken van apparatuur om sloten open te peuteren.
De president van Diebold, Bob Urosevich, legde de nadruk op positieve zaken en concludeerde dat er niet veel aan de machines veranderd hoefde te worden.
RABA adviseerde ene ruim gebruik van “tamper tape”, tape waarmee de stemcomputers verzegeld kunnen worden, zodat meteen te zien is of iemand de machine ongeoorloofd heeft geopend. Een ander advies was om de 16.000 stemcomputers te voorzien van evenzoveel verschillende wachtwoorden. Maar dat zit er niet in, volgens de Maryland State Board of Elections: “too risky.”



Quote of the Day
"Sen. Kerry is a war hero, but if campaigns were about war records, I would have won easily in 1996." – Bob Dole over John Kerry als oorlogsveteraan. (Wall Street Journal)



Geen internetstemming medewerkers Pentagon
Het Pentagon heeft de plannen afgeblazen om zijn militair en burgerpersoneel dat overzee is gestationeerd via internet te laten stemmen in november. Eerder was het ministerie van defensie nog van plan om ondanks de waarschuwingen van onveiligheid van het systeem toch door te gaan met het plan. Dezelfde veiligheidsredenen zijn nu de aanleiding tot het afblazen van het plan. Het gaat om een pilot project ter waarde van 22 miljoen dollar dat gebruikt zou worden door ongeveer 100.000 kiezers die ingeschreven staan in zeven staten. De stemmen zullen in geen geval meegeteld worden in de verkiezingsuitslag. Het project gat wel in testvorm door. Zowel de Republikeinen als de Democraten wilden niet dat hun kiezers als proefkonijn werden gebruikt voor een systeem dat niet 100 procent veilig was.



AP onthult weer
Associated Press is nog steeds niet klaar met Democraat John Kerry. Zij hebben ontdekt dat hij minstens drie keer in zijn carrière in de Senaat individuen voor (her)benoeming op bepaalde functies heeft aanbevolen terwijl die personen net een dag eerder 1000 dollar hadden gestort in de verkiezingskas van Kerry. De functies waren in “federal home loan banks” (volgens mij zijn dat hypotheekbanken).
Zowel de drie aanbevolen personen als het Senaatskantoor van Kerry zeggen dat de timing van de donaties en de aanbevelingen puur toeval is. Stephanie Cutter, woordvoerster van de Kerry-campagne ligt de zaak toe: "Sen. Kerry recommends dozens of very qualified individuals each year without regard to their politics or contributions. In this case each of the individuals were highly qualified for the jobs they were appointed to and served with distinction.John Kerry is grateful for their support, and we should be thanking them for their service, not questioning it. The timing of the contributions was completely circumstantial."
Laary Noble, baas van het neutrale Center for Responsive Politics zegt dat het gewoon is in Washington dat mensen betalen vlak voor of na een nominatie voor een of andere functie: "This is just business as usual in Washington. Kerry is out there saying he is not being part of that game, yet he is the product of the same money system."



Nog meer lachen (hopelijk)
In het kader van knip-en-plak hier nog meer quotes van de standup routines van komieken als Jay Leno:

"The Tonight Show with Jay Leno":
"A number of political analysts now say the nomination is John Kerry's to lose. And today Joe Lieberman told Kerry, 'I can show you how to do that.'"
"One critic wrote that the problem with John Kerry 'is he looks like he thinks too much.' Well you won't hear anyone accusing President Bush of that!"
"The big fight right now between John Kerry and George W. Bush is over their military service. And Bush is on the attack — he's accusing John Kerry of ducking time in the Texas Air National Guard once a month by hiding in the jungles of Vietnam."
"Tuesday night John Edwards won the South Carolina primary. His basic stump speech is that there are really two Americas: one where he tries to hide his Southern accent and one where he emphasizes it!"
"Today Dennis Kucinich vowed to stay in the presidential race. Stay in? How about get in!?"
"It was this week, last night, in 1789, electors unanimously chose George Washington to be the first president of the United States. Well, it was a lot easier back then because there was no Florida!"

"Late Night with Conan O'Brien":
"This week, both John Kerry and Wesley Clark were campaigning with men who saved their lives in Vietnam. Meanwhile, Bush will be campaigning with a man who once took a math test for him."

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"The toxic chemical Ricin was discovered in the U.S. Capitol this week. Even more bad news ... it's beating Dennis Kucinich in the polls."



Weer vraag naar Kerry's boeken
Het boek was al op weg naar de vergetelheid. Maar de verrassende opkomst van John Kerry leidde er toe dat de vraag naar “A call to service”, het boek dat John Kerry schreef om zijn presidentscampagne te ondersteunen, weer tot ongekende hoogten is gestegen. Dat boek was in het najaar van 2003 verschenen en boekhandels brengen het weer terug op de planken. Ook de vraag naar het eerder verschenen en uitverkochte boek “The New Soldier” uit 1971 (op eBay wisselde een exemplaar voor 100 dollar van eigenaar) en naar “The New War” (1997) neemt toe. Het boek van Douglas Brinkley, “Tour of Duty”, dat gaat over Kerry’s verleden als Vietnam-soldaat en -protestant, zal deze week in de New York Times top tien van bestsellers terecht komen.
Toen de New Soldier uit kwam, een boek dat Kerry samen met andere Vietnam-veteranen over de oorlog schreef, kostte hem de overwinning om een zetel in het Congres dat jaar, omdat de Republikeinen hem aanvielen op de voorkant van het boek, waarop de Amerikaanse vlag omgekeerd was afgebeeld: hij eerde de Amerikaanse vlag dus niet.
Interessante quote uit het verder droge “The New War”, van ruim voor de terroristische aanslag op het WTC in 2001: "We were not prepared for the first real wave of terror that broke out in America and we are not yet prepared for the next. It will take only one mega-terrorist event in any of the great cities of the world to change the world in a single day." De vraag komt op of Kerry helderziend is of weet hij misschien meer? Voer voor aanhangers van samenzweringstheorieën.



zondag, februari 08, 2004
Kerry loopt uit
Zoals vrijwel iedereen verwachtte heeft John Kerry de caucussen van Michigan en Washington State met overweldigende cijfers gewonnen.

Washington (met nog 3 procent van de stemmen niet geteld):
Kerry: 49%
Dean: 30
Kucinich: 8
Edwards: 7
Clark: 3

Michigan (alle stemmen binnen):
Kerry: 52%
Dean: 17
Edwards: 14
Sharpton: 7
Clark: 7
Kucinich: 3

John Kerry was niet eens in een van de twee staten aanwezig om zijn overwinning met zijn aanhang daar te vieren. Hij voerde alweer campagne in Virginia. Maar hij was wel blij. Hij richtte zich op de Republikeinen en kondigde verandering aan: They're the ones who are extreme. We're the ones who are mainstream. George Bush's days are numbered — and change is coming to America."
De 30 procent van Dean in Washington was het beste resultaat dat hij in de voorverkiezingen heeft gehaald. In Michigan haalde Al Sharpton al zijn stemmen rond de stad Detroit, met een grote zwarte bevolking. Dat leverde hem al minstens zeven gedelegeerden op.

Wat voor gevolgen hebben deze twee verkiezingen voor het aantal gedelegeerden?
(Naam: totaal – Michigan – Washington)
Kerry: 412 – 91 - 47
Dean: 174 – 24 - 29
Edwards: 116 – 6 - 0
Clark: 82 – 0 - 0
Sharpton: 12 - 7 - 0
(2162 nodig om de nominatie binnen te halen)



Dean: vice-president? Ook best
Howard Dean heeft in een radioprogramma in Milwaukee erkend dat het winnen van de Democratische nominatie voor het presidentschap er niet waarschijnlijker op geworden is en dat hij de tweede plaats op het Democratische ticket (dus de Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap) zou accepteren als die hem zou worden aangeboden. "I would, to the extent, do anything I could to get rid of President Bush," zei Dean in de uitzending. “I'll do whatever is best for the party. Obviously, I'm running for president, but whatever's best is what I'll do. Anything. We've just got to change presidents. We're really hurting right now.” Op de vraag of hij nog zijn steun zal uitspreken voor een van zijn Democratische tegenstanders zei Dean: "Probably not at this point. We are planning on winning, so we're not thinking about endorsing anybody else."



Onderschoven kindje
In de drukke periode van voorverkiezingen in februari is een kleine staat snel over het hoofd gezien. In Maine wordt zondag een caucus gehouden en er zijn 24 gedelegeerden te verdelen. Peilingen uit de staat heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar Maine zal wel een prooi zijn voor een New Englander, dus John Kerry (waarschijnlijk) of Howard Dean (zou leuk voor hem zijn).



Bush op campagne
President Bush is niet geschrokken van de lage populariteitscijfers van de laatste paar peilingen. November is nog ver weg. Maar helemaal gerust is hij toch niet. Zijn campagnebezoeken worden opgevoerd. Zo bezocht hij vrijwel alle staten die net een Voorverkiezing hadden gehad en voor komende week is een bezoek gepland aan “battle state” Missouri, waar de uitslag op 2 november nog lang niet zeker is.
Ook zal de president zondag ondervraagd worden door Tim Russert in Meet the Press, het gevreesde politieke zondagprogramma van NBC. Onderwerpen van discussie: de oorlog en de economie. Bush "suggested to his staff that he appear … as a way of answering questions about Iraq after a barrage of Democratic criticism against him." Aldus de Washington Post.
Tim Russert staat er om bekend dat hij voor elke uitzending tot in de puntjes voorbereid is en de harde vragen niet schuwt. Bush staat er om bekend dat hij rechtstreekse confrontaties met lastige journalisten schuwt, zoals wel meer voorgangers van hem. Dat kan dus een interessant interview worden.



Dean blijft geld inzamelen
De oproep van Howard Dean aan zijn supporters om 700.000 dollar in te zamelen om in Wisconsin een tv-reclamecampagne te kunnen financieren heeft effect gehad. Kennelijk hebben zijn supporters zich er nog niet bij neergelegd dat Dean kansloos is, want de oud-gouverneur van Vermont haalde maar liefst bijna 1 miljoen dollar binnen. Zijn campagne kan dus weer even adem halen.



Gephardt voor Kerry
John Kerry heeft de steun gekregen van oud-kandidaat Dick Gephardt. De verwachting is dat de meeste vakbonden die hun steun aan Gephardt hadden uitgesproken nu achter Kerry gaan staan, maar daarover is nog niets zeker.



Lijstjes: Kucinich
Het op een na laatste lijstje. Ik vermoed dat er bij iedereen de lol al een beetje aan het af gaan is. Favoriete Republikein van Dennis Kucinich? Mwoah…

Dennis Kucinich
Eerste auto: zwarte Chevrolet uit 1951
Eerste baan: groente sjouwen bij supermarkt A&P
Ideale luierdag: viodeo’s kijken
Droomvakantie: een paar dagen thuis in Ohio
Mooiste bezit: Eerste druk van de autobiografie “My story”, van de burgemeester van Cleveland in 1903, Tom Johnson (Kucinich was zelf ook burgemeester van Cleveland)
Klus thuis die blijft liggen: "I take care of my house all year round. It's in good shape."
Bijnaam als kind: Dennis the Menace
Beste schoolvak: Engels
Slechtste schoolvak: biologie
Favoriete Republikein: conservatief commentator Patrick Buchanan




© Marc van Gestel 2003 - 2004