De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, april 24, 2004
Kerry familie van royalty?
In RTL Boulevard van gisteren werd onthuld dat vlgens genalogisch onderzoek John Kerry verwant bleek te zijn aan onze koningin Beatrix. Eens te meer het bewijs dat genealogisch onderzoek hopeloos kan ontsporen. Overigens was het volgens Peter van der Vorst ook zo dat president Bush in de verte familie zou zijn van Lady Di. Maar ja, hoe interessant is verwantschap als er minstens tien graden tussen zitten? uiteindelijk is dan vrijwel iedereen familie van elkaar.
Mijn bronnen linken president overigens aan koningin Elisabeth II van Engeland, hij is neef van haar in de veertiende graad. Dat maakt het overigens waarschijnlijk dat hij dan inderdaad ook familie is van Diana, want de hele Engelse adelstand is op een aof andere manier met elkaar verbonden. Interessanter is dat president Bush familie is van president Franklin Pierce, via de familielijn van zijn moeder Barbara Pierce bush. Franklin Pierce3 wordt door sommige Amerikaanse historici gezien als een van de slechtste presidenten die de VS ooit gekend heeft.



Hillary: Veep? Moi? Ik dacht het niet
Hillary Clinton krijgt net als Republikeins senator John McCain maar steeds dezelfde vraag: wilt u vice-president naast John Kerry worden? Ik geef toe, in het begin van de campagne kreeg Hillary een andere vraag (stelt u zich dit jaar kandidaat?) maar de laatste tijd lijken de vragenstellers er van overtuigd dat Hillary stiekem het vice-presidentschap ambieert. Het antwoord is net zo duidelijk als dat van McCain: nee. Senator Clinton heeft wel wat beters te doen. Waar ze kan zal ze Kerry steunen in zijn strijd, en ook de vice-president waar Kerry binnenkort aan mee hoopt te komen zetten. Maar verder zit ze dus midden in haar eerste termijn als senator voor New York. Dan loopt ze dus niet meteen weg. Zegt ze.



Op jacht naar ongetrouwde vrouwen
Het is een favoriet spel in Washington om de kiezers zoveel mogelijk in te delen in sociale groepen met spannende namen: NASCAR dads, soccer moms, etc. Telkens weer blijkt zo'n groep, in ieder geval tijdelijk, van cruciaal belang voor de overwinning van een van de kandidaten in november, dus overstromen de media met reportages over deze groepen. Nu is er weer een nieuwe groep ontdekt, maar leeft nog zonder klinkende naam: de weduwen en ongetrouwde en gescheiden vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar. Meestal zijn het nog niet-stemmers ook, en dat maakt ze alleen maar interessanter voor kandidaten, want ze hoeven niet uit het andere kamp losgeweekt te worden, maar alleen maar naar het stembureau gelokt.
Ongetrouwde vrouwen vormen 46 procent van alle stemgerechtigde vrouwen in de VS. Een flink blok dus. Van die vrouwen (volgens een telling uit 2000) lieten 22 miljoen na om te gaan stemmen. Daarom zijn er nu grote inspanningen van vrouwenorganisaties als Women's Voices Women Vote en groepen als de Committee to Redefeat the President om die vrouwen naar de stemhokjes te lokken. Als je alle inspanningen optelt dan worden op dit moment pogingen ondernomen om zo'n beetje alle mannen, vrouwen en jongeren uit alle sociale lagen en uit alle bevolkingsgroepen te mobiliseren om in november te gaan stemmen. Waarom dan nog losse groepen geïdentificeerd moeten worden is mij dan ook niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een traditioneel gezelschapsspel dat in Washington en in de verschillende media met veel plezier gespeeld wordt. Ik vind het allemaal best.



Geld verdienen met weblog
Wat is de meest efficiënte manier om via reclame kiezers te bereiken? Het lijkt erop dat het politieke weblog wel eens het antwoord zouden kunnen zijn. Reclame op weblogs is betrekkelijk nieuw, net zoals de weblogs zelf. Maar meestal kennen de weblogs en groot, vast en trouw lezerspubliek dat zeer homogeen van samenstelling is. Dat komt omdat de auteur(s) van de weblogs hun mening niet onder stoelen of banken steken, en dus vrijwel alleen lezers trekken die dezelfde mening hebben. Sluit die mening aan bij die van een kandidaat, dan kan er via een banner op het weblog zeer gericht reclame gemaakt worden.
A.B. Chandler, Democratisch kandidaat voor een speciale verkiezing voor een opengevallen zetel in het Huis van Afgevaardigden, stak 2000 dollar in reclame op 11 weblogs en dat was een groot succes. Dankzij deze kleine investering haalde de kandidaat in twee weken meer dan 80.000 dollar op voor zijn campagne, in de vorm van 1700 kleine donaties. Dat geld stopte hij weer in reclame op traditionele media. Hij won de race uiteindelijk en hield zelfs geld over.
Er zijn duizenden van die doorgaans zeer partijdige weblogs, dus er is een potentiële markt. En nee, ik heb nog geen verzoeken om reclamebanners mogen ontvangen. Het schijnt toch dat mijn Nederlandse lezers niet het kernpubliek voor de Amerikaanse kandidaten wordt gevonden.



Profiel Carville
Uitgebreid profiel over James Carville, de Democratisch politiek adviseur die bijdroeg aan de verkiezingsoverwinning van Bill Clinton en vader van de slogan "It's the economy, stupid." Carville verdient zijn geld nu met het her en der geven van advies, het houden van lezingen (20.000 dollar per lezing (zo'n 100 per jaar), behalve wanneer hij spreekt op fondsenwerfbijeenkomsten van de Democratsiche partij. Dat doet hij voor niks), het schrijven van boeken (zelfs een kinderboek), het presenteren van CNN's Crossfire en het geven van commentaar voor alle mogelijke media.
Meer bij de New York Times.



Ventura for President 2008
Nog een paar maanden en dan weten we wie de winnaar zal zijn van de presidentsverkiezingen van 2004. Maar sommige mensen kijken al weer vooruit naar 2008. Een van die mensen is oud-gouverneur van Minnesota en oud-professioneel worstelaar Jesse Ventura. Die heeft bekend gemaakt dat hij overweegt om in 2008 zich als onafhankelijke kandidaat aan te melden voor het presidentschap. Hij voegde er wel aan toe dat leider van de vrij wereld hem misschien in een te strak keurslijf dwingt: "That's an issue with me. I love my freedom. The part that would bug me is I wouldn't be able to get up in the night and drive to the 7-11 for a Slurpee, not without them blocking off the roads, welding the manhole covers shut, and everything else that goes along with it."
Ventura was de afgelopen tijd visiting professor aan Harvarde University en zit nu weer bij de John F. Kennedy School of Government. Niet gek voor een oud-worstelaar. In 1998 verraste Ventura vriend en vijand door het tot gouverneur van Minnesota te schoppen als kandidaat van de Reform Party, een derde partij. Met een combinatie van sociaal "liberalism" en fiscaal conservatisme liet hij de twee grote partijkandidaten achter zich, die beiden veel meer geld achter zich hadden. Wat maar weer bewijst dat geld niet alles is. Tenminste in Minnesota.



vrijdag, april 23, 2004
Praten in de lobby
John Kerry heeft stukken openbaar gemaakt waarin duidelijk wordt met hoeveel en met welke lobbyisten hij privé-gesprekken heeft gevoerd sinds 1989. Dat blijken 200 ontmoetingen te zijn geweest. Over de periode daarvoor zijn geen gegevens beschikbaar.
In een kwart van de gevallen waren het lobbyisten van vakbonden of andere afvaardigingen van arbeiders. Maar hij ontmoette ook lobbyisten voor Microsoft, Intel, IBM en Cisco.
Het is niet absurd dat Kerry met lobbyisten rond de tafel zit, althans niet in het Congres, waar vrijwel elk lid dat wel doet. De Kerry-campagne is trots met de lijst te komen: "We believe that it's the most comprehensive list of lobbyist meetings that we know of that any U.S. Senate office has produced."
Het vrijgeven van deze gegevens volgt op het vrijgeven van meer dan 100 pagina's uit Kerry's militaire dossier. Dat gebeurde weer omdat de Republikeinen maar bleven doorzeuren over zijn Kerry's tijd als soldaat.
Chad Clanton, een woordvoerder van Kerry, zei na de bekendmaking van de gegevens: "Now it's the Bush administration's turn to release the list of oil company lobbyists in (Vice President Dick) Cheney's secret energy task force that rewrote our energy policy." Ik vrees dat we die gegevens voorlopig niet zullen zien. Wat natuurlijk wel iets zegt over de geheimzinnigheid rond de vaststelling van het energiebeleid van president Bush. Dat energiebedrijf Enron een vinger in de pap had, daar is iedereen van overtuigd. Maar een papieren bewijs zou aardig zijn.



Nog steeds donaties voor Dean-campagne
Er komt nog steeds geld binnen op de rekening van de campagne van Democraat Howard Dean, die zich al in februari terugtrok als kandidaat voor het presidentschap. Afgelopen maand ontving Dean 626.615 dollar. Eind maart had de campagne 2 miljoen op de bank, schulden van 1,2 miljoen en nog 67.266 dollar tegoed. In maart was het Dean-team bezig met het afsluiten van de campagne en het opstarten van de actiegroep Democracy for America. De campagne stortte 57.653 dollar terug aan donateurs die na het terugtrekken van Dean hun geld terug wilden.



Quote of the day
John Kerry kondigt tijdens zijn campustour rockster Jon Bon Jovi aan:

"He plays the guitar – I play the guitar."
"He wears a leather jacket – I wear a leather jacket."
"He was one of the most 50 beautiful people in People magazine. – I read People magazine."




Zeer boze mail naar Kerry
Een man uit Las Vegas, Nevada, is gearresteerd op verdenking van het versturen van een e-mailbedreiging naar Democratisch kandidaat John Kerry. De man, Robert V. Ruppert, zit al sinds 13 april vast in afwachting van de rechtszaak.
Volgens bronnen rond de rechtbank was de mail gestuurd naar presentator Wolf Blitzer van CNN en naar het Witte Huis. De geheime dienst wil details in de mail niet bekend maken. Woordvoerder van de dienst Paul Masto zei wel: "Suffice it to say that the threat contained in the e-mail left no doubt in the agents' minds. There was no ambiguity. It was a direct threat."



Peilgeil in Kerry-campagne
Twee opiniepeilers had de campagne van John Kerry al. Maar dat bleek nog niet genoeg, dus trok Kerry Diane Feldman aan, die als opiniepeiler actief was voor Bill Bradley in 2000. Zij gaat nu samenwerken met Tom Kiley, die Kerry al jarenlang in dienst heeft en Kerry's peiler uit de voorverkiezingen, Mark Mellman.



Verbeterde websites
De Republikeinse en Democratische partij hebben hun websites een poetsbeurt gegeven. Er zijn meer diensten beschikbaar en de fondsenwerfoptie is uitgebreid. De Democratische partij heeft zaken overgenomen die Howard Dean eerder in de campagne zo goed op weg heeft geholpen, zoals het gebruik van Meetup.com, om de Democratische aanhang te mobiliseren. De Republikeinse partij heeft meer interactiviteit beschikbaar gemaakt, zoals "Kerry vs. Kerry" waarin de Democratische kandidaat tegen zichzelf bokst over de issues waar hij tegengestelde meningen over heeft. Ook is er de Kerry "Spendometer" die de kosten van Kerry's voorstellen doorberekend.



Kerry's stemgedrag in de senaat
Op de website van MSNBC een uitgebreid onderzoek naar de bijna 20 jaar van John Kerry in de Senaat. Uit zijn meer dan 5000 stemmingen denkt MSNBC een politiek-ideologische karakterschets van Kerry te kunnen maken. Kerry is een Democraat die sceptisch is over sommige wapenprogramma's, zoals de B-2 bommenwerper, maar steunde het leger in weer andere gevallen, zoals Bosnië in 1995 en Irak in 2003. Op binnenlands gebied stemde Kerry consistent tegen de doodstraf en voor de legalisering van abortus. Verder is hij altijd een supporter geweest van de bescherming van homorechten. Kerry was al die jaren een loyaal Democraat, die altijd het partijprogramma steunde. Hij stemde meestal tegen voorstellen van Republikeinse presidenten (bijvoorbeeld in 1985 75 procent tegen president Reagan en in 1986 73 procent keer tegen Reagan). Net zo consequent was hij tijdens president Clinton, behalve dan dat hij toen met de president meestemde: in 1993 93 procent en in 1994 89 procent.
De rest van het verhaal staat hier.



donderdag, april 22, 2004
Documenten Kerry online
John Kerry heeft op zijn website documenten uit zijn Vietnam-tijd openbaar gemaakt. Zijn politieke tegenstanders bleven maar zeuren dat hij niet alles bekend wilde maken over zijn verleden. Daar brengt Kerry nu dus, voor een deel althans, verandering in. Documenten van zijn twee tours of duty in Vietnam, inclusief beschrijvingen van zijn verwondingen, staan inmiddels online. Kerry verdiende drie Purple Hearts, onderscheidingen voor het gewond raken in een oorlog.
De gegevens waren al in handen van wat pers, maar eigenlijk had Kerry geen zin om de documenten openbaar te maken, en zeker niet aan zijn politieke tegenstanders. Maar de Republikeinen bleven Kerry er op aanvallen. Vandaar de actie.
Er staat weinig spannends in de documenten, die hij vorige maand van de Marine had gevraagd en ontvangen. Gegevens over de verwondingen die hem zijn eerste Purple Heart opleverde, zijn er niet bij, dus ik neem aan dat zijn politieke tegenstanders gewoon blijven doorzeuren. En als ze niet over Kerry's militaire verleden zuren, dan doen ze dat wel over zijn vrouw Teresa, die haar belastinggegevens niet openbaar wil maken. Alles wat Kerry maar afleidt van gewoon campagne voeren. Wat dat betreft zijn de Republikeinen net grote kleuters.



Nader krijgt geld
Ralph Nader heeft in de afgelopen twee maanden bijna 600.000 dollar ingezameld voor zijn onafhankelijke verkiezingscampagne. Dat is genoeg geld om in aanmerking te komen voor matching funds, de staatssubsidie voor presidentiële campagnes die beschikbaar zijn voor kandidaten die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet een kandidaat in 20 staten minstens 5000 dollar inzamelen in donaties van 250 dollar of minder. Nader haalde in 23 staten meer dan 5000 dollar op en ongeveer 91 procent bestond uit donaties onder de 100 dollar.
Het bedrag is al meer dan de hoeveelheid die Nader vier jaar geleden rond deze tijd binnenhaalde (198.000 dollar). Toen was hij kandidaat voor de green Party.
In het voorbijgaan heeft Nader de VS opgeroepen om alle troepen in Irak terug te trekken en om de komst van internationale vredestroepen voor te bereiden, die onder leiding van de Verenigde Naties moeten komen te staan.



Waar is John?
De Bush-campagne maakt het makkelijk voor mensen die het John Kerry lastig willen maken. Zij bieden namelijk een online tool aan waarmee te achterhalen is waar en wanneer Kerry een openbaar optreden heeft: de John Kerry Travel Tracker, ook wel "Journeys with John" genoemd , waar het Bush-team per staat probeert aan te tonen waarom John Kerry niet goed is voor desbetreffende staat.
Wederom een erg volwassen actie van onze goede vrienden in het Republikeinse kamp.



Bush schiet met scherp
Er is een videospelsite op het internet, Miniclip.com waarop het spel staat: "Bush Shoot-Out: Starring President Bush and Condoleezza Rice." In dat spel figureert president Bush die allemaal terroristen afknalt die het Witte Huis binnenvallen. En wat schiet er voorbij boven het spelscherm? Een reclame betaald door de Republikeinse partij, waarin John Kerry hard wordt aangevallen. Nee, het laat geen geanimeerde beelden zien van president Bush die Kerry afknalt, dat zot teveel in de geest van het spel zijn, maar vooral contraproductief.
De plaatsing van de webadvertenties past in een nieuwe strategie van de Republikeinse partij om op zo'n 1400 websites reclamebanners te plaatsen, met een link naar de eigen site. En hoe smakeloos ook, zoals in dit geval met de schietende Bush, alles mag nog steeds op ineternet en dus gebeurt het ook. De hardste spotjes tegen de andere kandidaat komen ook niet op tv, maar staan op internet.



Mevrouw Kerry: Ik bemoei me er niet mee
Teresa Heinz Kerry wordt geen tweede Hillary Clinton mocht haar man het tot president van de VS schoppen. Zij zal zich blijven bezighouden met haar filantropische activiteiten in het kader van de Heinz Foundation, maar ze zal zich niet met welk onderdeel dan ook van het beleid van John Kerry gaan bemoeien. Teresa Heinz Kerry over haar voorkeur voor liefdadigheidswerk: "That excites me, because I learn a lot from that, and I can give my own perspectives of how we did it or failed or whatever. That's the kind of thing I like to do. I do not need a job. I don't want a job."
Dat betekent overigens niet dat het beleid van haar man haar niets interesseert of dat ze geen mening daarover heeft. Maar gewoon dat ze zich ergens anders mee bezig zal houden. Haar hart ligt vooral bij onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen: "I believe that our teachers and our nurses are the most important of public servants. They serve the well-being of the public." Verder heeft ze zich altijd sterk gemaakt voor milieu, mensenrechten en vrouwenzaken. Dus reken maar dat ze op de achtergrond best wel eens met haar man van gedachten zal wisselen, ook als hij president zou zijn.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Bob Woodward's new book 'Plan of Attack' is the number one book in the country. President Bush is very upset about this. First there was the Paul O'Neill one; he wrote one, then Richard Clark had one, then John Dean had one. Now Bush is going 'Do I have to read another book?"'

"The Bush administration said today the Hamas terrorist organization should be put out of business. Let me tell you something, if there's one thing the Bush administration is good at it's putting people out of business."

"Our old friend, independent candidate Ralph Nader said he thinks the draft is coming back. But then again Ralph thinks he is coming back."

"The politicians are now having a big argument over what they call the misery index. Republicans say it's inflation and unemployment, the Democrats say it's health care and college tuition. I think most Americans have a simpler definition. It's regular, premium, superior and unleaded."



woensdag, april 21, 2004
Peilgeil in de VS
Volgens een peiling van de Washington Post en ABC News gaat president Bush weer aan de leiding in de strijd om het presidentschap. Hij leidt met 48 procent tegen 43 voor John Kerry. Volgens de peiling vinden de Amerikanen opeens weer de oorlog in Irak en de binnenlandse veiligheid belangrijker onderwerpen dan de economie en werkgelegenheid. Dat zou de stijging van Bush in de peilingen wel verklaren, maar ik ben bang dat er gewoon achteraf een argument wordt gezocht voor de cijfers. President Bush was de afgelopen weken onafgebroken in het nieuws, vanwege het verhoor van veiligheidsadviseur Condoleezza Rice ne vanwege de grote hoeveelheid persmomenten, o.a. met de Engelse premier Tony Blair en met de Israelische minister-president Sharon. Achteraf is altijd eenvoudig te verklaren waarom de cijfertjes een beetje omhoog gaan.
Ook in een peiling van CNN/USA Today en Gallup stijgt Bush weer. Maar daar staat dan weer een peiling van Zogby tegenover, waarin John Kerry de president klopt met 47 tegen 44 procent. Maar eigenlijk geldt elk van deze drie uitslagen als een gelijkspel, wat voor draai de media er ook aan proberen te geven.



Kerry meets the press
Wie het interview van Tim Russert, presentator van NBC's Meet the Press (het meest gevreesde maar tegelijk meest invloedrijke politieke programma op de Amerikaanse tv), met John Kerry van afgelopen zondag nog eens na wil lezen kan hier het transcript vinden. Maar als ik u een advies mag geven: laat maar lekker achterwege. Zoveel spannends staat er niet in.
Zowel interviewer als geïnterviewde bereiden zich voor een dergelijk interview enorm goed voor. Russert leest alles wat los of vast zit over zijn gesprekspartner en gaat geen vraag uit de weg. Kerry heeft een paar dagen uit de campagne vrij genomen om zich op dit gesprek voor te bereiden.
Het interview van afgelopen zondag was niet historisch, maar paste geheel in de verkiezingsstrijd. Geen bijzonder opvallende uitspraken van Kerry, maar wat je kan verwachten: een paar aanvallen op president Bush, en het verzoek aan de aanhang van Ralph Nader om toch vooral op Kerry te stemmen.



Nader nog steeds nergens op biljet
Ralph Nader staat nog steeds nergens op het stembiljet voor november. Eerder al schreef ik over de problemen die Nader had om als onafhankelijke kandidaat op het stembiljet in Oregon te komen. Daarvoor heeft hij overigens nog een tweede kans. Om elders ook meer kans te maken heeft hij zijn eigen partij opgericht: de Populists, en probeert hij weer beter contact te krijgen met de Green Party, onder wiens vlag hij vier jaar geleden kandidaat was. Tot slot probeert hij ook nauwer samen te werken met de Reform Party, de overblijfselen van de partij die werd opgericht door Ross Perot. De Reform Party nomineerde vier jaar geleden Patrick Buchanan als kandidaat, maar nu is zelfs Nader en optie, hoewel die ongeveer het tegengestelde voorstaat als zeer conservatieve Buchanan. Met de Reform Party achter zich komt Nader wat eenvoudiger op een aantal stembiljetten terecht, zoals Florida.
Maar in de tussentijd gaat hij maar hard door met het inzamelen van handtekeningen en geld, de twee belangrijkste ingrediënten om in veel staten op het kiesbiljet te komen.



Kerry de kindervriend
Een mooi plaatje is altijd wanneer een kandidaat wordt omringd door kinderen. Kandidaten tonen zich graag als kindervriend, of zij het nu zijn of niet. En soms moet er wel even getraind worden in de omgang met kinderen. John Kerry heeft een goede trainer, namelijk Hillary Clinton, die al jarenlang op de foto gaat met allerhande grut.
Voorlezen is het favoriete standje van de kandidaten. President Bush was net wat jeugd in Florida aan het voorlezen toen de aanslag van 11 september plaats vond. Bush ziet zichzelf als de "education president" dus dan is voorlezen een verplicht nummer. Kerry kan niet achterblijven.
Dus las hij onlangs tien kindertjes voor en hun stemgerechtigde juffen, op de achtergrond gecoacht door Hillary: "John, make sure he can see that." En: "John, turn it around one more time. Can you see?" Kerry vergat steeds om de plaatjes van het boek aan zijn geduldige gehoor te laten zien. Misschien was hij zelf teveel verdiept in het boek (Abiyoyo, door Pete Seeger, een boek over een reus die getemd wordt door een Afrikaans jongetjes en wiens vader met zijn toverstaf de reus kan laten verdwijnen. Dat verdwijnen kwam aan het eind van de leessessie goed van pas).



Ruzie over debatten duurt voort
De posities zijn ingenomen als het gaat om de nationale presidentiële debatten. Vier jaar geleden stonden beveiligingsmensen buiten bij de deur met een fotoalbum met foto's van mensen die zij niet mochten toelaten, zelfs wanneer die persoon een geldig kaartje had. Zo bleef Ralph Nader buiten de deur, en aan Republikeinse zijde Patrick Buchanan. De campagnes van Al Gore en George W. Bush werkten hierbij nauw samen.
Nader ziet het probleem dit jaar opnieuw en bereidt samen met drie andere derde-partij-kandidaten een rechtszaak voor om toegang tot de debatten af te dwingen. De organisatie van de debatten is in handen van de Commission on Presidential Debates, waarin alleen de Democraten en Republikeinen vertegenwoordigd zijn en niet de derde partijen. Door de derde partijen buiten de deur te houden onthouden ze de Amerikaanse kiezers van belangrijke informatie en is er meer aandacht voor de twee grote partijen, vinden de klagers.
Juristen van de Federal Election Commission (FEC), zijn het oneens met de klachten. "The issue presented by the complaint is not whether [the debate commission's] exclusion decision was a good one, or even whether its fears of disruption [by Nader] were well-founded. The issue is whether there is sufficient basis to conclude the decision may have been animated by partisanship. There is not."
Door deze afwijzing bij de FEC is nu de enige optie een gang naar de federale rechtbank. Daar worden nu voorbereidingen voor getroffen. Winst in de rechtszaak is erg onwaarschijnlijk, want in eerdere gevallen koos de rechter vrijwel altijd de kant van de FEC.



Nader: Michael, kom je terug?
Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader heeft filmmaker Michael Moore opgeroepen om terug te keren van zijn Democratische dwalingen en de kandidatuur van Nader te steunen. Moor stond vier jaar gelden achter Nader, maar heeft nu iedereen opgeroepen om op de Democratische kandidaat te stemmen omdat Amerika nog vier jaar Bush niet zou overleven. Zowel Moore als Nader staan bekend om hun anti-establishment-standpunten en zouden dus logischerwijze aan dezelfde kant moeten staan. Nader in zijn brief aan Moore: "Ok Michael, you've had your realpolitik fling with ex-General Wesley Clark. Your endorsed presidential candidate in the Democratic primaries has withdrawn. It is time for you to come home, to join your buddies and resume your only genuine role which is that of defiance and resistance."



dinsdag, april 20, 2004
Bob Woodward strikes again
Het nieuwste boek van Bob Woodward (bekend van Bernstein (Carl, niet Leonard) en dus vooral Watergate), heeft inmiddels heel wat deining in Washington opgeleverd. In Plan of Attack beschrijft Woodward op de hem inmiddels bekende wijze (namelijk alsof hij overal zelf bij is geweest) de aanloop in het Witte Huis naar de inval in Irak. Smeuïge details te over, maar de interessantste voor dit weblog was wel de onthulling dat de Saoedische prins Bandar bin Sultan aan president Bush zou hebben beloofd vlak voor de verkiezingen de olieprijs te zullen laten zakken. Dat zou de verkiezingen kunnen beïnvloeden, vanzelfsprekend in het voordeel van Bush. De brandstofprijs in de VS staat op een historisch hoogtepunt, dus een daling (en dus goedkoper autorijden voor de Amerikanen!) zou wonderen doen. Nu kijken of de prins zich aan zijn woord gaat houden.



Nader probeert Kerry positief te prikkelen
Ralph Nader denkt dat Democratisch concurrent John Kerry een beter kandidaat is en meer stemmen oppikt wanneer hij wordt geprikkeld en uitgedaagd door kandidaten zoals Nader zelf. Zo niet, dan wil Nader die stemmen best zelf verzamelen. Dat zei de onafhankelijke kandidaat voor het presidentschap in een interview in Late Edition van CNN. Hoewel Kerry daar ongetwijfeld heel anders over denkt zijn beide kandidaten van plan in de nabije toekomst nog een keer om de tafel te gaan zit om de komende verkiezingen door te nemen. Een datum is vanwege de drukke agenda's nog niet geprikt. Kerry en Nader kennen elkaar al 30 jaar.
Tijdens een interview met Tim Russert van Meet the Press (NBC) zei Kerry dat hij Nader zeer waardeert maar dat hij hoopt dat hij de kiezer er van weet te overtuigen dat Nader geen stemmen nodig heeft: "I hope that by the end of this campaign, those people will decide John Kerry is going to change the direction of our country. John Kerry can beat George Bush. We need to beat George Bush, and I will make it unnecessary for them to support Ralph Nader."



Lieberman op pad met Kerry
Voor het eerst sinds Joe Lieberman zich terugtrok als Democratisch kandidaat, zal hij John Kerry bijstaan op campagnepad. Hij zal naast Kerry te zien zijn tijdens een driedaagse trip door Florida, waar hij in de afwikkeling van de verkiezingen van 2000 redelijk populair bleek te zijn. Florida blijft een staat waar het voor zowel president Bush als Kerry zeer belangrijk is om te winnen,vandaar dat Kerry alle hulp kan gebruiken. Het zuiden van Florida kent een grote Joodse gemeenschap, dus daar kan de eveneens Joodse Lieberman van pas komen. In de laatste peilingen in de staat is het net als in veel andere staten zeer spannend.



Verkiezingsstrijd beïnvloedt congres
In het Congres drukken de verkiezingen inmiddels ook hun stempel op de dagelijkse gang van zaken. De partijlijnen zijn opnieuw gekrijt, en er wordt bij stemmingen weer meer en meer die partijlijn gevolgd. Normaal stemmen Democraten nog wel eens mee met de Republikeinen, of omgekeerd, al naar gelang de inhoud van de wetsvoorstellen en de daaraan gehangen voordeeltjes voor de staten van de Afgevaardigden en Senatoren. Nu wordt er vrijwel alleen nog maar in blokken gestemd. Er is geen vertrouwen meer in de andere partij en de strijd op de vloer wordt harder en harde. Dat heeft gevolgen. In de Senaat houden Democraten rechternominaties tegen en ook een hele rij wetgeving, van energie tot juridische hervormingen, staan in de ijskast. Republikeinen zijn in de retoriek "extremists" en Democraten "obstructionists." Afgezien van wat verplichte budgetwetten zal er voorlopig niets belangrijks meer door het Congres worden aangenomen.



Recorduitgaven spotjes
De campagnes van de Democraten en de Republikeinen, inclusief de actiegroepen, hebben sinds begin maart, dus in zeven weken, al op zijn minst 90 miljoen dollar verbrand aan tv-spotjes. Dat is ongekend voor een verkiezing die nog bijna 6 maanden verwijderd is. Het is een bedrag dat in september niet zou misstaan.
In 2000 gaven George W. Bush en Al Gore, de partijen en actiegroepen van juni tot en met september 77 miljoen dollar uit. Nu al een groot verschil dus.
De spotjes voor de herverkiezing van president Bush hebben al 35.000 gedraaid, voor het grootste deel in de swing states (18 staten), waar vier jaar geleden de strijd het spannendst was. De spotjes van de campagne van Kerry waren 12.000 keer te zien in 17 staten. En de linkse actiegroepen (zoals de Media Fund en MoveOn.org) vertoonden ook duizenden spotjes.
Bush is gestopt met het intensief vertonen van spotjes. Kerry heeft het aantal spotjes nog even opgeschroefd, maar de campagne verwacht ook die golf binnenkort te stoppen.



Experts: 2004 net zo problematisch als 2000
Volgens een panel van verkiezingsexperts is het kiessysteem in november er niet veel beter aan toe dan in 2000. De problemen met de stemmachines zijn nu vervangen door problemen met de nieuwe stemcomputers. De bevindingen van de experts, uit beide kampen, zijn voorgelegd aan de U.S. Commission on Civil Rights.
De problemen van vier jaar geleden leidden tot het vrijmaken van fondsen door het Congres om nieuwe stemapparatuur te kopen. Dat is inmiddels gedaan, maar de staten zijn vergeten om de kiezer goed te instrueren hoe de stemcomputer gebruikt moet worden. Daar zullen weer veel nieuwe problemen door ontstaan, denken de experts. De afgelopen maanden is er al veel kritiek geweest op de nieuwe apparatuur voorzien van touch screen-technologie. Zij zijn al gebruikt in de voorverkiezingen en daar deden zich al veel problemen voor, onder andere wat betreft de onveiligheid van de computersystemen, verkeerde uitslagen en het gebrek aan een papieren bewijs voor stemming.
Maar het systeem kan als het goed werkt ook voordelen hebben. Door de computer zou vooral voor minderheden en invaliden de drempel kunnen worden weggenomen om te gaan stemmen. Het is met een computer makkelijker om het stembiljet in verschillende talen te tonen, of voorzien van spraak, zodat analfabeten en blinden makkelijker (want zonder de hulp en het commentaar van medewerkers van het stembureau) hun stem zouden kunnen uitbrengen. Commentaar van een blinde: "Every system messes up. Touch screens mess up the least."



maandag, april 19, 2004
Schot in de roos voor Cheney
Vice-president Dick Cheney heeft op jacht naar de wapenbezittende stemmers een bezoek gebracht aan de jaarlijkse conventie van de National Rifle Association, de NRA, waar 60.000 man worden verwacht. Daar wist hij te melden dat John Kerry een potentieel gevaar is voor eigenaars van wapens: "John Kerry's approach to the Second Amendment has been to regulate, regulate and then regulate some more." Kerry stemde tegen een wet die wapenfabrikanten zou vrijwaren van rechtszaken rond schietpartijen en voor een wet die het federale autoriteiten mogelijk maakt om onverwacht wapenhandelaren te inspecteren.
Cheney ontving een daverend applaus en het mag niet verwonderlijk zijn dat veel NRA-leden de voorkeur geven aan de huidige president. Daarna was het tijd voor Cheney om een geweer in de hand te nemen en te poseren met NRA-voorzitter Charlton Heston.
Kerry reageerde meteen met een aanval op president Bush: "most voters don't know that (Bush and Cheney) are standing against major police organizations and breaking their promise to renew the assault weapons ban — which helps keep military-style assault weapons out of the hands of criminals and terrorists."



Rove betuigt spijt
Topadviseur van president Bush, Karl Rove, heeft gezegd spijt te hebben van het banier met de tekst "Mission accomplished" als achtergrond voor de toespraak van de president op het vliegdekschip de Lincoln afgelopen mei. De toespraak ging over het aflopen van de oorlog in Irak, terwijl nu toch duidelijk blijkt dat de missie daar nog helemaal niet voltooid is. Vreemd dat Rove zich vooral opwindt over het banier, dat nu symbool staat voor wat er niet klopte, en niet over de toespraak, die de geest van de tekst "Mission accomplished" helemaal uitdroeg. Zo zie je maar weer, het plaatje is veel belangrijker dan de inhoud. Tenminste, dat vindt Rove.
Ook bleek dat de vlucht van president Bush in de straaljager niet noodzakelijk was (een helikopter was ook geen probleem geweest), maar dat het plaatje en de drang van de president om te delen in de ervaring van de straaljagerpiloot belangrijker waren.



Heinz Kerry houdt belastingpapieren privé
Teresa Heinz Kerry, de echtgenote van John Kerry, weigert haar belastinggegevens openbaar te maken. Dat is haar goed recht, er staat nergens in de wet dat ze dat niet hoeft te doen, maar haar weigering is een breuk met een inmiddels normaal gebruik en kan de aandacht afleiden van de campagne van haar echtgenoot. Want waarom wil ze haar financiën niet openbaren? Heeft ze iets te verbergen? Heinz Kerry is erfgename van het Heinz-fortuin dat zo'n 500 miljoen dollar bedraagt. Dus dat zullen wel indrukwekkende cijfers zijn.
John Kerry kwam overigens met verbeterde eigen cijfers. Hij had een fout optelsommetjes gemaakt. Hij betaalde over 2003 $102.152 belasting over een salaris van $347.000.



Democraten pakken Bush op persconferentie
Een van de vele persconferenties van president Bush van afgelopen week is het onderwerp van een nieuw spotje van de Democratische partij. In het bijzonder het antwoord van Bush op de vraag wat zijn grootste fout tijdens zijn presidentschap is geweest. Daarop antwoordde Bush namelijk langzaam en meer dan ontwijkend: "Hmm. I wish you had given me this written question ahead of time so I could plan for it. You know I just, uh, I'm sure something will pop into my head here, in the midst of this press conference, with all the pressure of trying to come up with an answer, but it hadn't yet. . . . You just put me under the spot here, and maybe I'm not as quick on my feet as I should be on coming up with one."
Daarop volgt een rijtje suggesties van de Democraten: "Mission accomplished." "We found the weapons of mass destruction." "Bring 'em on." Het spotje besluit met: "Credibility is on the ballot this November." Hard spotje, spottend spotje, dus alleen te zien via het internet.
De Republikeinen reageerden natuurlijk met plezier. Terry Holt, woordvoerder van de Bush-campagne: "The biggest mistake in this election so far is that Kerry's had no serious policy for winning the war on terror. . . . The Democrats simply don't understand the threat we face." De moeizame woorden van president Bush waren natuurlijk "thoughtful responses to questions."



Republikeinse homo's twijfelen over Bush
Republikeinse homo's zijn niet blij met hun leider, president Bush. Vooral niet met zijn standpunt tegen het homohuwelijk, dat hij zelfs via een amendement in de grondwet wil verankeren. De Republikeinse homo's hebben zich al jaren verenigd in de Log Cabin Republicans, die nu hun jaarlijkse conventie houden. Eén zaak staat slechts op het programma: het homohuwelijk. De opkomst is dit jaar drie keer zo hoog als anders, wat zou kunnen betekenen dat de Republikeinse homo's en lesbiennes dit een heet hangijzer vinden. De grote vraag is nu: moet de groep nog wel een endorsement uitspreken voor president Bush? Verdient hij hun steun nog wel? Daarover zal nog flink gediscussieerd moeten worden. Maar een uiteindelijke endorsement zou uitgesteld kunnen worden tot dichterbij de Republikeinse conventie. Dat geeft ze nog wat meer ruimte tot discussie. De Log Cabin Republicans hebben 10.000 leden. Ondanks dat lage aantal leden denkt de organisatie toch dat hun endorsement er toe doet: "One million gays and lesbians voted for Bush in 2000 — 60,000 alone in the state of Florida," aldus politiek directeur van de groep, Christopher Barron.



Edwards wint North Carolina
Er heerste even verwarring op de burelen van Potus2004. Wanneer was nou precies de caucus in North Carolina? Was de caucus van afgelopen zaterdag nou de laatste of moest er nog een eindbeslissing komen op state-niveau? Volgens Associated Press is het eerste het geval en was de afsluitende caucus zaterdag. De winnaar was niet geheel onverwacht John Edwards en dat maakte de caucus de eerste caucus die John Edwards dit jaar heeft gewonnen. En waarschijnlijk ook de laatste. North Carolina, zoals bekend de thuisbasis van de Senator, liet Edwards niet in de steek en 51 procent van de Democraten stemde op hem. Nummer twee was John Kerry, met 27 procent. De ruime overwinning kan Edwards helpen met een prominente plek op de Democratische conventie, maar natuurlijk het liefst op het podium, naast Kerry, als vice-president. Dat is in ieder geval wat de supporters van Edwards in zijn thuisstaat hopen.
Overigens ging slechts minder dan 1 procent van de geregistreerde Democraten in de staat stemmen. De Democratische partij aldaar had 220.000 stembiljetten laten drukken, maar slechts 17.809 kiezers kwamen opdagen. Er werd door geen grote kandidaat meer campagne gevoerd in de staat, ook niet door Edwards. Dennis Kucinich werd derde, Howard Dean vierde en Al Sharpton vijfde.



zondag, april 18, 2004
Feitencheck: Misery Index
De Annenberg Policy Center heeft tijd en geld ingeruimd voor het initiatief Factcheck.org, waar de spotjes en uitspraken van de presidentiële kandidaten onder de loep worden genomen. Vandaag de Misery Index van het team van John Kerry. De Misery Index bestond al (de term kwam van Arthur Okun, economisch adviseur van president Lyndon Johnson). Daarbij werd het werkloosheidspercentage opgeteld bij het inflatiepercentage. Volgens deze klassieke methode doet president Bush het nu beter dan president Carter in zijn laatste jaar en beter dan Clinton in zijn eerste vier jaar. Daar kan de Kerry-campagne niets mee. Dus is er een nieuwe berekening gemaakt voor de index, en die is, mild gezegd, selectief. Voor de vaststelling van de inflatie worden niet alle consumentenprijzen genomen, maar slechts drie items worden meegeteld: het collegegeld, de brandstofprijs en gezondheidszorg. Van deze drie zijn de kosten veel meer gestegen dan van de consumentenprijzen gemiddeld. Daarnaast gebruikt het Kerry-team niet het overall werkloosheidspercentage, maar het aantal banen. Ook gemiddeld gezinsinkomen, bankroeten en huizenbezit worden in de optelsom voor de index meegenomen.
Al deze wijzigingen leveren voor president Bush veel negatievere cijfers op dan bij gebruik van de klassieke index, waar in de afgelopen 25 jaar alleen Clinton in zijn tweede termijn lager scoorde dan de huidige president.
Zo kan ik het dus ook. Stoute Democraten. Maar voor beide partijen geldt: als ze met cijfertjes komen, dan kloppen ze waarschijnlijk niet. En dat is weer een overzichtelijke leidraad.



Caucus North Carolina
Deze duurt maar voort: de caucus van North Carolina. Om de zoveel maanden wordt de caucus weer een stapje hoger getrokken. Dit weekend de caucus op county-niveau. En wie kwam ook alweer uit North Carolina? Inderdaad, John Edwards. En wie moet er dus winnen? Weer goed, niemand minder dan John Edwards. Waarom? Wat anders dan een grotere kans op plaats nummer twee op het ticket, achter John Kerry? Edwards laat zich niet zo vaak uit over zijn al dan niet belangstelling voor het vice-presidentschap, bang als hij is om overgeslagen te worden door de Kerry-campagne (kinderen die vragen…). Maar zijn aanhang heeft minder gêne en poogt met een overwinning in zijn thuisstaat Edwards het laatste zetje te geven. Maar ja, Kerry verslaan in de caucus van North Carolina, zou Kerry dat fijn vinden. Ofwel: vergroot een overwinning in North Carolina Edwards' kansen wel? En verandert er nog wat wanneer de caucus op state-niveau eindelijk plaats vindt (de state convention is pas 19 juni)?



Air America gedeeltelijk uit de lucht
Het gaat niet goed met Air America Radio, de progressieve radiozender die met veel lawaai werd gelanceerd een paar weken terug. Het signaal van de zender werd via een aantal radiostations doorgegeven, maar door een betalingsdispuut verdween Air America uit de lucht in Chicago en Los Angeles. Air America zegt dat ze gewoon hebben betaald, maar Multicultural Radio Broadcasting Inc. uit New York zegt dat de cheques van Air America oninbaar waren. Er is inmiddels een rechtszaak in gang gezet. De zender zendt intussen nog uit in New York, Portland, Oregon, en via een andere radiozender in LA.

update: Via de rechtbank heeft Air America voor Chicago een tijdelijke terugkeer in de ether weten af te dwingen. Voor Los Angeles probeert de zender een "meer volwassen partner" te vinden om mee uit te zenden.



Verstrengeling
Om nog eens aan te geven hoe zeer geld en politiek met elkaar zijn verbonden: politiek gezien zijn Michael Whouley en Thomas J. Synhorst vijanden. Whouley werkt voor Dewey Square Group en geeft politiek advies aan de Kerry-campagne, Synhorst werkt voor Feather, Larson & Synhorst DCI en zamelt geld in voor president Bush.
Maar beide adviseurs zijn in het dagelijks leven lobbyist en hebben samengewerkt voor bedrijven als General Motors, the American Insurance Association, AT&T, Blue Cross-Blue Shield Association en Microsoft. De contacten die ze nu opdoen in de campagne kunnen ze bij winst van hun kandidaat in november verzilveren namens hun cliënten uit het bedrijfsleven. Het winnen van de verkiezingen is niet eens noodzakelijk, het meedoen op topniveau doet genoeg voor de invloed van de lobbyist. Meer voorbeelden bij de Washington Post.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"One surprise, on John Kerry's (tax) return, under primary income he listed 'I married it'...

"President Bush earned $400,000 for his job as president last year. That's not really that much, but see President Bush, he doesn't do it for the money, he does it for the eight months of vacation every year...

"You know the difference between President Bush and American Idol? See, on American Idol the one with the most votes wins.




© Marc van Gestel 2003 - 2004